”Jag är född på Karolinska i Stockholm 1957 och har alltid bott i Stockholms län.

Under 70-talet väcktes intresset för politik, främst genom internationella frågor som kriget i Vietnam, kuppen i Chile 1973, kampen mot apartheid i Sydafrika och arbetet för fred och nedrustning.

Jag har min yrkesbakgrund på SJ där jag arbetade från att jag slutade skolan 1976 till 1994.

Mitt arbete ledde till ett ökat intresse för jämlikhet och minskade klyftor även i Sverige.

Under dessa år gick jag många fackliga kurser och hade mängder av fackliga uppdrag inom Seko, facket för service och kommunikation.

Under åren 1994 till 2000 var jag partisekreterare för Vänsterpartiet och 2004 till 2012 var jag partiledare. Som riksdagsledamot 1998-2014 arbetade jag med utrikespolitik, mänskliga rättigheter, arbetsmarknadsfrågor, trafikpolitik, socialpolitik och kulturpolitik.

I alla mina uppdrag har jag också arbetat med funktionshinderspolitiska frågor och perspektiv. Egentligen handlar ju det om den mest grundläggande mänskliga rättigheten av alla – rätten för alla att genom självbestämmande få leva ett liv som andra. Det vi kallar funktionsrätt.

Jag är gift med Åsa och har två vuxna barn. Fritiden tillbringar jag helst på torpet i Sörmland men jag gillar också att resa, läsa, gå på bio och teater, konserter, åka skidor, träna – och så går jag på nästan alla Djurgårdens matcher i Ishockey och fotboll.”