Äntligen har man lyssnat och inrättar en oberoende MR-institution

Vi på Funktionsrätt Sverige vill gratulera Stefan Löfven till statsministerposten och önskar hela regeringen lycka till i det kommande arbetet.

”Vi är mycket glada för att regeringen lyssnat på oss och nu lovar att inrätta en oberoende MR-institution i sin förklaring, säger Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige som oförtrutet drivit denna fråga under många år. Nu ser vi fram emot att institutionen får tillräckliga resurser för att garantera den granskning som krävs enligt Funktionsrättskonventionen.

Det finns andra positiva löften i regeringsförklaringen där vi varit starkt pådrivande, inte minst när det gäller återställandet av egenvård, sondmatning och andning i rätten till personlig assistans i LSS. Att läsa- skriva-räkna garantin genomförs i skolan är också ett kvitto på att man lyssnat på Funktionsrätt Sverige och flera av våra medlemsförbund.

”Jag är också mycket glad över att man på olika sätt vill stärka patienträttigheterna inom vården och bland annat genomföra en primärvårdsreform”, säger Elisabeth Wallenius. ”Vi arbetade hårt med dessa frågor inför valet.”

Vi ser dock inga ambitioner i regeringsförklaringen när det gäller det breda perspektivet inom alla samhällsområden på personer som lever med funktionsnedsättning som en självklar del av den mänskliga mångfalden. Det handlar bland annat om de stora ekonomiska klyftor som finns mellan personer som arbetar och personer som på grund av funktionsnedsättning inte kan arbeta och som idag lever på sjuk- och aktivitetsersättning på oacceptabelt låga nivåer. Vi saknar också konkreta förslag när det gäller hur man vill komma tillrätta med svårigheterna för personer med funktionsnedsättning att komma ut på arbetsmarknaden.

”Nu ser vi fram emot vidare samtal med ansvariga ministrar för konstruktiva lösningar, bland annat i dessa frågor”, säger Elisabeth Wallenius.

Mer om vårt arbete för MR-institution på vår hemsida

Länk till pressmeddelandet hos MyNewsdesk