Barnombudsmannens årsrapport oroande och understryker vikten av tidiga insatser

Barnombudsmannen, BO, riktar i sin årsrapport 2024 skarp kritik mot samhällets bristande förmåga att möta den ökande psykiska ohälsan hos barn. Rapporten tar bland annat upp de långa väntetiderna för utredning hos barn- och ungdomspsykiatrin och den ökade användning av tvångsåtgärder inom samhällsvården.

– BO:s rapport visar på en oroande utveckling. Den är ännu en i raden av rapporter som understryker att tidiga och adekvata insatser för barn, särskilt barn med funktionsnedsättningar, är det som behövs för att förbättra den psykiska hälsan hos barn, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

I rapporten från BO beskrivs bland annat bristen på tillgänglighet till hälso- och sjukvården. 2023 fick nästan 100.000 barn vänta längre på en utredning hos barn- och ungdomspsykiatrin än vårdgarantins 30 dagar, vilket är en ökning med nästan 80 procent de senaste två åren.

Elevhälsa

Funktionsrätt Sverige delar Barnombudsmannens slutsatser om bland annat behovet av en fungerande elevhälsa som utgår från barnets behov.

– Vi välkomnar också regeringens beslut om ett införande av ett nationellt hälsoprogram för barn och unga samt den aviserade reformeringen av Sis.

Sämre psykisk hälsa

Barn i samhällsvård har sämre psykisk hälsa än andra barn. En övervägande majoritet av dessa har minst en funktionsnedsättning. Dessa barn har ett omfattande vårdbehov men fortfarande kan konstateras att adekvat vård ofta inte ges. I stället har användningen av tvångsåtgärder som fastspänning och avskiljning ökat markant de senaste dryga 10 åren.

– Regeringen behöver gå vidare med den fortsatt höga användningen av tvångs- och begränsningsåtgärder inom tvångsvården. Vårt krav är ett förbud mot avskiljning av barn, avslutar Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

 

 

Vill du veta mer?

Barnombudsmannens årsrapport 2024

Barnombudsmannens årsrapport 2024, ”Hur dåligt måste man må egentligen? Samhällets insatser för att främja barns psykiska hälsa”