Press: Nu lyfter vi sexet som aldrig får synas!

Genom att lyfta fram autentiska berättelser om lust och sex och hos personer med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom vill projektet “Min sexualitet min rätt” bredda synen på hur och vem som kan njuta. Avsexualiseringen är utbredd enligt vår undersökning så idag startar kampanjen Lusten ser inga hinder

 

– Vi vill bryta den avsexualisering och det osynliggörande som många med funktionsnedsättning och kronisk sjukdom drabbas av. Det är en rättighet att bli sedd som en människa med en sexualitet, en vilja och behov av att få utforska den sexualiteten samt att få leva öppet med sin sexuella identitet, säger Hanna Öfors, projektledare på Funktionsrätt Sverige.

-Tänk om folk trodde att sex eller njutning inte var något för dig. Så är det för många med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom. Vi vill krossa den fördomen genom att visa verkligheten precis som den är. Genom att visa att alla är precis lika vackra, kåta och sexiga, säger Lena Levin, projektledare på RFSU.

RFSU och Funktionsrätt Sverige har gjort en kartläggning tillsammans med IPSOS, där över 2000 personer med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom svarade. Rapporten visar att det som genomgående hindrar målgruppen att få tillgång till sina sexuella och reproduktiva rättigheter är att de avsexualiseras.

Läs rapporten här: “Vill du ligga med mig då”.

Följ kampanjen på Instagram här! 

Läs våra berättelser om lust och njutning här!

Ta del av frågor och svar här! 

Se filmen här! 

 

För mer information och frågor: 

Matilda Ström, RFSU
Pressekreterare
Mejl: matilda.strom@rfsu.se
Tel: 076-160 33 07

Monica Klasén McGrath , Funktionsrätt Sverige
Pressekreterare
Mejl: monica.klasen.mcgrath@funktionsratt.se
Tel: 08-546 404 62