Nya uppdrag till Arbetsförmedlingen en bra julklapp

Under 2024 ska Arbetsförmedlingen förbättra arbetsmarknadsstöden för personer med funktionsnedsättning. Det framgår av regeringens regleringsbrev, enligt uppgifter till Hejaolika. Funktionsrätt Sverige ser mycket positivt på inriktningen för de nya uppdragen till Arbetsförmedlingen.

– Det här är ett efterlängtat besked. Att tiden för att få funktionshinderskod ska kortas väsentligt är något vi har kämpat för länge. Det här är en riktigt bra julklapp för arbetssökande med funktionsnedsättning, som nu kan få adekvat stöd snabbare. Vi är också glada över att Arbetsförmedlingen nu får ett tydligt uppdrag att effektivt förstärka stödet för att sammanföra långtidsarbetslösa med arbetsgivare, och att personer med funktionsnedsättning prioriteras i det här arbetet, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Bara ett första steg

Funktionsrätt Sverige tycker att det är bra att regeringen vill ha en första rapportering redan under våren.

– Det här är bara ett första steg på vägen. Nu är det viktigt att de nya uppdragen tas på största allvar och att det här blir verklighet så snart som möjligt. Det är därför bra att den första rapporten om effekten av insatserna kommer redan under våren 2024, säger Nicklas Mårtensson.

En person går in till ett kontor för Arbetsförmedlingen
Foto: Jessica Janson & Mostphotos