Kampanjen #WeThe15 drar igång den 19 augusti för att öka medvetenheten om att personer med funktionsnedsättning utgör 15 procent av världens befolkning som marginaliseras.

Kampanjen strävar efter att ena människor runt om i världen till att delta i rörelsen för förändring som leder till inkludering, tillgänglighet och respekt för rättigheter så att diskriminering upphör.
Symbolen för kampanjen och färgen lila kommer att användas i sociala medier och för att lysa upp byggnader runt om i världen i samband med lanseringen.

WeThe15 logga
Lila och vit kampanjbild med text #WeThe15

Bakom kampanjen står Internationella paralympiska kommittén, tillsammans med partners från bland andra FN, EU-kommissionen, WHO, Världsbanken, International Disability Alliance, Unesco, Zero-project med flera

Den pågår under Paralympics men målsättningen är att den ska fortsätta i tio år för att samla världen kring rättigheter och inkludering av personer med funktionsnedsättning.

Viktigaste budskap

  • Personer med funktionsnedsättning utgör 15 procent av världens befolkning och är en del av den mänskliga mångfalden.
  • Målsättningen är att diskriminering mot personer med funktionsnedsättning ska upphöra och kampanjen för att synliggöra funktionshinder, tillgänglighet och inkludering ska bli en global rörelse under nästa decennium.
  • Rättigheter för personer med funktionsnedsättning är hjärtat av inkluderingsagendan tillsammans med etnicitet, kön och sexuell orientering.
  • WeThe15 samlar den största koalitionen någonsin av internationella organisationer inom sport, mänskliga rättigheter, policy, näringsliv, kultur och nöje. De kommer att arbeta med regeringar, näringsliv och allmänhet under nästa decennium för att initiera förändring för världens största marginaliserade grupp som utgör 15 procent av världens befolkning.
  • Alla kan delta i kampen för förändring.

Stötta kampanjen genom att sprida budskap i sociala medier ned hashtag #WeThe15  Du kan också bidra långsiktigt till att

  • Prata med funktionsrättsorganisationer och se vad du kan göra för att stödja rörelsen
  • Säkerställa att rättigheter för personer som möter funktionshinder respekteras, skyddas och uppfylls
  • Ta bort hinder som personer med funktionsnedsättning möter, till exempel kommunicera inkluderande och tillgängligt
  • Säkerställa att din egen organisation arbetar aktivet med inkludering och att fler förstår värdet av inkludering
  • Bli en förebild för jämlik rekrytering och anställning av personer som möter funktionshinder, arbeta med aktiva åtgärder och stöd för nyanställning och återgång till jobbet för anställda som förvärvar en funktionsnedsättning.

 

Kontakt i Sverige: Åsa Llinares Norlin på Svenska paralympiska kommittén

Webbplats: https://www.wethe15.org/

Lär dig mer om Respekt för rättigheter i Sverige www.respektforrattigheter.se