Stötta personer med funktionsnedsättning i Ukraina

Många har hört av sig till Funktionsrätt Sverige med frågor kring hur de kan skänka pengar för att stötta personer med funktionsnedsättning som drabbas av kriget i Ukraina. Nedan finns  länkar till två insamlingar samt kontouppgifter för donationer som vi fått från tillförlitliga organisationer via kontakter med EDF, European Disability Forum.

Din bank kan vara behjälplig med överföringar om du vill skänka pengar.

Inclusion Europe anordnar en direktinsamling på webben till personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras familjer. De skriver på sin hemsida att 100 procent av de insamlade pengarna kommer att användas direkt för att hjälpa ukrainska medborgare med intellektuella funktionsnedsättningar och deras familjer som drabbats av kriget i Ukraina.

National Assembly of People with Disabilities, NAPD, National Assembly of Persons with Disablities of Ukraine
är en paraplyorganisation i Ukraina för förbund som organiserar personer med funktionsnedsättning. NAPD har över 100 medlemsorganisationer. NAPD har gått ut med en vädjan om stöd till drabbade. Länk till brev på engelska från NAPD. Vårt medlemsförbund Neuro genomför en insamling direkt till NAPD.

Polska föreningen för personer med intellektuella funktionsnedsättningar, PSONI, som är medlemmar i Polish Disability Forum och Inclusion Europé och stödjer ukrainska flyktingar med funktionsnedsättning. På plats i Ukraina stöttar PSONI:s filialer personer med funktionsnedsättning bland annat med skydd, transporter till gränsövergångar, hjälpmedel och medicinska förnödenheter.

Kontouppgifter PSONI:
Mottagare
: Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osob z Niepelnosprawnoscia Intelektualna (PSONI) Adress: Ul. Glogowa 2 B, 02-639 Warszawa
IBAN: PL04 ​​1240 5992 1111 0000 4774 4970
Swift: PKOPPLPW

För frågor kontakta Monica Klasén McGrath, monica.klasen.mcgrath@funktionsratt.se

För information om andra insamlingar och humanitärt arbete med anledning av kriget i Ukraina se Giva Sveriges lista.

Vi kommer att uppdatera denna information löpande.