Välkommen Hanna Sejlitz!

Porträttbild av en blond kvinna med glasögon.
Hanna Sejlitz, Foto: Peter Knutson

I början på februari välkomnar vi Hanna Sejlitz som ny intressepolitisk utredare på Funktionsrätt Sverige. Hennes bevakningsområde kommer att vara jämlik hälsa och vård. De senaste åren har hon jobbat som generalsekreterare på HRF.

Tre frågor till Hanna:


Vad har du för bakgrund?

– I över tjugo år har jag varit både tjänsteman och förtroendevald i olika organisationer inom funktionsrättsrörelsen och i mina olika roller arbetat med intressepolitik, kunskapsspridning och organisationsutveckling. I yngre år var jag aktiv i ungdomsrörelsen och har bland annat jobbat på Unga Hörselskadade och på Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer med projektet ”På gemensam väg” tillsammans med ungdomsorganisationer inom funktionsrättsrörelsen. Senare har jag bland annat varit förbundsordförande för Sveriges Dövas Riksförbund samt ombudsman och generalsekreterare för Hörselskadades Riksförbund.

Vad ser du fram emot i din nya roll på Funktionsrätt Sverige?

– Jag har alltid drivits av ett starkt engagemang för ett samhälle där mänskliga rättigheter respekteras och alla kan leva i jämlikhet och delaktighet. Tyvärr är vi långt ifrån det idag. I tjänsten som intressepolitisk utredare med inriktning mot hälsa ser jag fram emot att bidra till Funktionsrätt Sveriges viktiga kamp för jämlika livsvillkor och hälsofrämjande insatser för alla – oavsett vilka vi är och våra förutsättningar.

Vad gillar du att göra på fritiden?

– Som person är jag öppen och får energi av att träffa människor med olika bakgrund och erfarenheter, både i vardagen och på mina resor i världen. Efter många år som basketspelare som fått förmånen att vara med och representera svenska dövlandslaget i Deaflympics, VM, EM och andra turneringar har jag lagt basketskorna på hyllan. Nu har jag hittat ett nytt intresse i bridge och lär mig nytt varje gång. Min familj betyder mycket för mig, inte minst mina fina döttrar som numera är vuxna.