Är det farligt att ha det för bra?

Jag har just packat ihop och väntar på att lämna Almedalen och Gotland för den här gången. Full av intryck känner jag både glädje och vemod och den där fantastiska känslan av att från och med nu och några veckor framåt vara ledig.

Almedalsveckan är fantastisk på många sätt. Alla möjligheter att få ta del av seminarier, få information om nyheter, det som ligger i tiden samt vilka förväntningar som finns på vad som kan eller ska komma. Att tillfällen som ges för olika samtal – att få berätta om det jag brinner för och lyssna på vad andra brinner för – ibland är det samma och ibland olika frågor. Men nästan alla samtal berikar.

Sen är det alla löften som i år, på grund av valet, är fler och yvigare än tidigare. Tyvärr är det dock påtagligt att löften och uttalanden går åt båda håll. Det finns löften som uttalas med målet att jämna ut skillnader mellan grupper i syfte att uppnå mera jämlika förhållande och förutsättningar, att förbättra för dem som har fått försämringar. Men det finns även löften om det som om det förverkligas kommer att öka klyftorna. Där är budskapet i stället att stärka och förbättra för grupper som redan lever under goda förutsättningar. En retorik som sannolikt utgår från den egen viljan att stärka sin position och vara i maktens centrum.

Vad är det som har hänt när vi vet och pratar om att vi lever i ett av värdens rikaste länder? Är det både ohälsosamt och farligt att ha det för bra? Kan det vara så att det gör oss giriga och missunnsamma i ställer för generösa och glada? Verkligen inga klädsamma egenskaper.

Tänk om det skulle vara möjligt att välja sina förutsättningar. Där det första valet är var man föds, av vilka föräldrar samt i vilken socioekonomisk grupp. Nästa frågeområde avser egenskaper, vilka möjligheter och förmågor man önskar sig, så som utseende och fysiska, psykiska och intellektuella förmågor. Tredje området avser möjligheten att välja bort sjukdom och funktionsnedsättning. Sist men inte minst möjligheten att leva ett långt och lyckligt liv.

En omöjlig tanke och tur är väl det, men en viktig tanke som om vi tänker den tillräckligt många gånger kan bidra till att vi blir mer ödmjuka och mindre själviska. Det finns glädjande nog många som i grund och botten tänker så, eller bara inser hur olika förutsättningar kan var. Detta var tydligt när det vara många, flera tusen som under Almedalsveckan visade sin solidaritet i mångfaldsparaden. En otroligt fin och mäktig upplevelse att vara och delta i. Det ger hopp och till viss del minskar det min oro för att landet Sverige är på helt fel väg. En viktig kamp att fortsätta men nu ser jag fram emot ledighet. Hoppas på att vi alla får en lagom varm sommar, som ger både sol och regn. En sommar med glada fina daga som ger kraft att ta tag i det arbete och utmaningar som väntar när vi kommer tillbaka.

 

 

 

.

 

 

 

 

 

Visa alla blogginlägg