Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Rätten till individuellt stöd

Personer med funktionsnedsättning har rätt till det stöd som behövs för att leva självständigt och delta fullt ut i samhället. LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, är en rättighetslag som infördes 1994 och som har inneburit en frihetsreform för många personer med funktionsnedsättning. Men lagens insatser har gradvis urholkats. Funktionsrätt Sverige kräver att lagens intentioner ska återupprättas så att människor får det stöd de har rätt till.

LSS bärande principer om självbestämmande, goda levnadsvillkor och att kunna leva som andra, har varit vägledande för en utveckling som gett tusentals personer bättre förutsättningar att styra sin egen vardag och göra sina egna livsval. 

LSS har haft en avgörande betydelse för att många människor med funktionsnedsättning fått möjlighet att leva på mer jämlika villkor med den övriga befolkningen. 

LSS-insatserna har urholkats

Den aktuella tillämpningen av LSS, ofta i syfte att spara pengar, har inneburit att lagens tio insatser urholkats och inte följer lagens ursprungliga intentioner.

Vi ser en alarmerande utveckling i riktning mot kollektiva lösningar med institutionell prägel – i strid med Funktionsrättskonventionen. 

Socialtjänstlagen

Socialtjänstlagen är tillsammans med LSS en av de viktigaste lagarna för att säkerställa den enskildes rätt till individuellt stöd.  

Funktionsrätt Sverige menar att förslagen i utredningen om en ny socialtjänstlag inte kommer att lösa dagens stora brister där människor gång på gång nekas rätten till rimliga levnadsvillkor. Vi efterfrågar en förstärkning av förslagen i utredningen för att tillgodose rättigheter enligt Funktionsrättskonventionen.

Funktionsrätt Sverige vill:

  • att intentionerna i LSS ska återupprättas.
  • att de lagstadgade rättigheter som LSS innehåller inte försämras, vilket skulle strid med åtaganden enligt Funktionsrättskonventionen.
  • att en LSS-inspektion införs, som kontrollerar och följer upp att den enskildes rättigheter tillgodoses. 
  • att assistansersättningen höjs och indexregleras.
  • att det görs en satsning på kompetensförstärkning i LSS-verksamheter. 

 

Arbetsgrupp för LSS och närliggande insatser

Arbetsgruppen har sin grund i LSS och en gemensam strävan att skapa en rättighetsbaserad förändring på området.