Utbildning
Välkommen till Funktionsrätt Sveriges utbildningsportal!
Här hittar du utbildningar från Funktionsrätt Sverige, våra projekt, våra medlemsförbund och andra samverkansparter. Den 23 februari lanserades den första utbildningen i portalen – Funktionsrätt Sveriges patientföreträdarutbildning. Följande utbildningar finns i portalen:
-
Funktionsrätt Sveriges patientföreträdarutbildning
Utbildningen syftar till att vässa företrädarrollen och möta den växande efterfrågan på patientens perspektiv i utvecklingen av framtidens vård
-
Patientföreträdarutbildning – Riksförbundet Sällsynta diagnoser
Riksförbundet Sällsynta diagnoser har tagit fram denna utbildning för dig som vill bli en stark röst som hjälper oss sprida kunskap om sällsynthet
-
Sex, lust och självbestämmande – en kurs om sexuella rättigheter för dig med funktionsnedsättning och kronisk sjukdom
En kurs om sexuella rättigheter för dig med funktionsnedsättning och kronisk sjukdom.
För att komma åt utbildningarna behöver du först registrera dig och logga in i portalen via länken:
Funktionsrätt Sveriges utbildningsportal
Information om Funktionsrätt Sveriges patientföreträdarutbildning
Varför behövs en patientföreträdarutbildning?
Initiativet togs av Funktionsrätt Sveriges styrelse utifrån arbetet för jämlik hälsa och ökat patientperspektiv i vården.
Målet är att få fler och kunniga patientföreträdare som kan företräda Funktionsrätt Sverige, sitt eget förbund och andra patientgrupper på nationell, regional och lokal nivå.
Målgrupp för utbildningen är Funktionsrätt Sveriges medlemmar, förtroendevalda och samverkanspartners.
Vem kan gå utbildningen?
Utbildningen är till för dig som ska bli patientföreträdare och för dig som har haft olika uppdrag och vill lära dig mer. Vi hoppas att även företrädare inom andra områden kan ha nytta av utbildningen utifrån olika uppdrag.
Vi välkomnar beslutsfattare, personal i vården och övriga intresserade som vi samverkar med, att ta del av utbildningen.
Utbildningen består av fem delar. De olika delarna innehåller texter, filmer, övningar och tips. Vi hoppas att utbildningen ska ge dig värdefull kunskap och användbara verktyg i ditt uppdrag!
Hur kan jag gå utbildningen?
Digitalt – Självstudie på egen hand
Fysiskt – Studiecirklar, medlemsträffar, kurser via Funktionsrätt Sveriges, förbund, föreningar, patientgrupper eller i samarbete med studieförbund/folkhögskolor.
Hybrid – Ser vissa delar digitalt på egen hand hemma. Träffas digitalt eller fysiskt med andra deltagare för att göra övningar, ta del av andras erfarenheter och berättelser med mera.
Delar i utbildningen:
Del 1 Att vara patientföreträdare
Den första delen ger en introduktion både till utbildningen och till uppdraget som patientföreträdare
Del 2 Vården
Den andra delen berättar om hur du kan arbeta för en god och nära, personcentrerad vård. En vård där patienten är aktivt delaktig i vården.
Del 3 Möte med beslutsfattare
Den här delen av utbildningen handlar om ditt möte med beslutsfattare. Vad behöver du tänka på för att mötet ska bli framgångsrikt?
Del 4 Berättandet
Den här delen av utbildningen fokuserar på själva berättandet. Hur kan du berätta så att din egen erfarenhet blir relevant för andra människor?
Del 5 Funktionsrätt Sverige
I den här delen får du veta mer om Funktionsrätt Sverige – en organisation som har 50 rikstäckande medlemsförbund och företräder omkring 400.000 personer med funktionsnedsättning runtom i Sverige.
Bonusmaterial och ljudboksversion (kommer senare)
Kursen kommer att kompletteras under våren 2023 med följande:
- Bonusmaterial och länkar (Kommer att upppdateras våren 2023)
- En inläst ljudboksversion av hela studiematerialet.
Hjälp oss att förbättra utbildningen!
Vi kommer att arbeta vidare med att förbättra utbildningen under våren 2023. Testa gärna de olika delarna och berätta vad du tycker kan bli bättre i utbildningen. Du kan lämna din feedback via den här länken:
Utvärdering av Patientföreträdarutbildningen