Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Tillgänglighet och universell utformning

Tillgänglighet är en grundförutsättning för att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva oberoende och delta i samhället på lika villkor som andra. För att nå dit behöver alla offentliga miljöer, produkter och tjänster redan från början utformas utifrån alla människors behov. Det här är en princip som kallas för universell utformning.

Trots lagar från 1960- och 70-talen om tillgänglighet till byggd miljö och transporter så är Sverige långt ifrån ett samhälle där alla kan röra sig fritt på lika villkor. 

Vi ser också hur den snabba digitaliseringen både skapar nya hinder och möjligheter utifrån ett tillgänglighetsperspektiv. Digitala hjälpmedel ger nya möjligheter till inkludering, men vi ser samtidigt att många människor med funktionsnedsättning fortfarande är utestängda från digitala tjänster och att de senaste årens AI-lösningar har en tendens att förstärka diskriminering.

Universell utformning

Universell utformning är en av de genomgående principerna i Funktionsrättskonventionen och innebär att allt nytt som tas fram ska fungera, oavsett våra olika behov och förutsättningar. Att använda universell utformning när vi utformar samhället är en investering i framtiden. Det är också ett åtagande för Sverige, EU och alla stater som har valt att genomföra Funktionsrättskonventionen.

Funktionsrätt Sverige vill:

  • Att alla nya produkter, miljöer och tjänster ska utformas så att de är tillgängliga för alla genom universell utformning. Det handlar om att göra rätt från början för att se till att alla kan använda samma saker. 
  • Att regeringen tar fram en handlingsplan för att säkerställa att alla existerande miljöer och tjänster gradvis görs tillgängliga med hjälp av standarder.
  • Säkerställa individers rätt till individuellt stöd och skälig anpassning

Nyheter om tillgänglighet och universell utformning

Kollagebild med två personer.Kollagebild med två personer.

Debatt i Aftonbladet: ”Den nya tillgänglighetslagen är svårbegriplig och saknar ett konsumentperspektiv”

Om bara några timmar träder den nya europeiska tillgänglighetslagen i kraft! Lagen är efterlängtad – men tyvärr är det svenska regelverket som ska genomföra den i Sverige både svårbegripligt och fullt av luckor. Den allvarligaste bristen är att konsumentperspektivet helt saknas. Det skriver vi tillsammans med Sveriges Konsumenter på Aftonbladets debattsida.

Personer med bygghjälmar sitter kring ett bord med byggritningar på bordet.Personer med bygghjälmar sitter kring ett bord med byggritningar på bordet.

Kritiserade byggregler införs i sommar: ”Staten abdikerar från sitt ansvar”

I dagens Sydsvenskan uppmärksammas införandet av Boverkets nya byggregler den 1 juli. De nya reglerna har kritiserats av många organisationer. Funktionsrätt Sverige menar att staten ”mer eller mindre abdikerar från sitt ansvar” när det gäller att säkerställa tillgänglighet i byggd miljö.

Ingången till Sveriges Television och URIngången till Sveriges Television och UR

Funktionsrätt Sverige oroade över att nyheter i textformat begränsas

I förra veckan presenterade regeringen en lagrådsremiss med förslag till ett reformerat public service, där alla bestämmelser samlas i en ny lag. Funktionsrätt Sverige välkomnar stora delar av regeringens förslag, men är starkt oroade över skrivningar om som kan innebära att public service får svårare att publicera nyhetstexter på sina digitala plattformar, vid sidan av ljud och bild.

Kunde inte hitta några träffar

Försök med en annan filtrering eller annan sökfras.