Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Funktionsrätt Sverige samordnar civilsamhällets rapport till FN

Under hösten 2023 tas en ny alternativrapport fram om hur Sverige lever upp till Funktionsrättskonventionen. Arbetet leds av Funktionsrätt Sverige.

I september inleds processen med att samla civilsamhällets organisationer kring en gemensam rapport om hur Sverige lever upp till Funktionsrättskonventionen.
– Rapporten kommer att utgöra ett mycket viktigt underlag när FN ska ta fram nya rekommendationer till Sveriges regering om vad som behöver göras för att genomföra rättigheterna och därmed göra Sverige till ett mer tillgängligt land för alla, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

I mars 2024 kommer Sveriges regering träffa FN:s övervakningskommitté för konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning för att få nya rekommendationer om Sverige hur konventionen ska genomföras i Sverige. Det har då gått tio år sedan Sverige 2014 fick sina första rekommendationer från FN.

Funktionsrätt Sverige träffade kommittén i Geneve senast i augusti 2018 och uttryckte stor oro för att inga av rekommendationerna hade genomförts fullt ut. Sedan dess har regeringen genomfört rekommendationen om en oberoende MR-institution, men det krävdes många års påverkansarbete och frågan om hur institutet ska uppfylla kraven på främja, skydda och övervaka konventionen kräver fortsatt analys inför rapporteringen till FN.

Tidigare granskning påvisade stora brister

Redan 2019 samlades civilsamhället till en nationell granskning av hur Sverige lever upp till de 33 första artiklarna i Funktionsrättskonventionen. 

Rapporten Respekt för rättigheter (2019) påvisade stora brister och resulterade i 134 förslag till åtgärder riktade till politiker och centrala beslutsfattare. Det saknas till exempel ett strukturerat arbetssätt för att genomföra konventionen i lagstiftning och obligatoriska indikatorer för uppföljning och likhet över landet. 

Under de senaste årens pandemi har vi också sett att personer med funktionsnedsättning sällan blir fullt ut inkluderade när samhället planerar för kris och katastrof, trots att FN påpekade vikten av tillgänglig information och inkluderande beredskap vid katastrofsituationer. Vi har inte sett tecken på lärdomar av krisen när behovet av tillgänglig information åter aktualiserats i samband med ett försämrat säkerhetsläge i Sverige.

Rapporten Respekt för rättigheter kommer utgöra ett underlag för arbete med den kortare alternativrapport som Funktionsrätt Sverige ska skicka till FN inför förhöret i mars 2024.