Välkommen till seminarier om ett tillgängligt Europa!

I december 2015 la EU-kommissionen fram ett förslag om en europeisk tillgänglighetslag med gemensamma krav på att vissa produkter och tjänster i EU ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Direktivförslaget ska bidra till en mer välfungerande inre marknad och göra det lättare för företagen att sälja tillgängliga produkter och tjänster i andra EU-länder. De gemensamma tillgänglighetskraven, kopplade till standarder, ska också gälla för upphandlingar i EU och användningen av EU-finansiering. Initiativet ska främja innovation och bidra till ett ökat utbud av tillgängliga produkter och tjänster för de omkring 80 miljoner personer i EU som har en funktionsnedsättning. I förslaget nämns bland annat bankomater, banktjänster, datorer, telefoner, tv-apparater, telefoni och tv-tjänster, transporter , e-böcker och e-handel det vill säga sådant som människor möter dagligen i sin vardag.

Den 22 april arrangeras två seminarier på temat.

Europa för alla – presentation och paneldiskussion om förslaget till en Europeisk tillgänglighetslag

I samarbete med EU-kommissionens representation i Sverige och Synskadades Riksförbund

Tid: 13.30 – 16.00

Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm

EU-kommissionen presenterar förslagen som debatteras av ansvarig minister Åsa Regnér (S), EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt (M/EPP) och riksdagsledamot Karin Rågsjö (V). Jan Bertoft Sveriges Konsumenter leder samtal med  Johanna Lybeck Lilja Nordea, Per Hultengård chefsjurist Tidningsutgivarna, Lars Annerberg Sveriges Bussföretag, Mia Ahlgren Handikappförbunden, Bengt-Erik Johansson Dyslexiförbundet och  Neven Milivojevic, Synskadades Riksförbund. 

Seminariet kommer sändas av SVT Forum så kom i tid.

Teckenspråkstolkning, textskärmar samt hörslinga kommer finns tillgängligt.

Europa för alla – program och anmälan

 

Standarder för ett tillgängligt Europa

I samarbete med SIS Swedish Standards Institute

Tid: 09.00 – 11.30

Plats: SIS, Sankt Paulsgatan 6, Stockholm, lokal Embla

På förmiddagen ger vi en bra grund inför eftermiddagens politiska debatt om tillgänglighetslagen. Vilken roll har standarder för att möta skärpta krav på tillgänglighet i upphandling och det nya direktivförslaget? Medverkande bland andra Cecilia Beskow, Standardiseringschef på SIS, Lars Lööw generaldirektör på Europeiska Socialfonden, Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten och representant från EU-kommissionen.

Standarder för ett tillgängligt Europa – program och anmälan

 

Sprid gärna denna inbjudan till dina kollegor.

 

Varmt välkommen!