Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Utbildning och barnrätt

Rätten till utbildning utgår från FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Staten har det yttersta ansvaret. Så även för att stödet till barn med funktionsnedsättning och deras familjer fungerar.

En skola med full funktionsrätt är avgörande för att barn och unga ska kunna utvecklas och nå full delaktighet i samhället. I dag tvingas många elever med funktionsnedsättning att stanna hemma från skolan när stödet och lärmiljön inte fungerar. Hela familjen påverkas på ett avgörande sätt. Ohälsan är ofta högre hos föräldrar till barn med funktionsnedsättning. Ett resultat av att inte heller stödet till familjen fungerar.

Funktionsrätt Sverige kräver:

  • Att rätten till utbildning och en fungerande skolgång för elever med funktionsnedsättning säkerställs i praktiken.
  • Att lärar- och rektorsutbildningen ska förstärkas med mer kunskap om funktionsnedsättningar, hinder i lärmiljön och pedagogiska metoder för elever i behov av särskilt stöd.
  • Att samhällsstödet till familjer med funktionsnedsättning stärks så att föräldrar kan vara föräldrar på lika villkor som andra föräldrar.

 

Aktuellt inom området

Man utomhus som tittar in i kameranMan utomhus som tittar in i kameran

Rapport från MFD visar ökad ojämlikhet: ”Regeringen måste ta krafttag för att vända utvecklingen”

En ny rapport från Myndigheten för delaktighet, MFD, visar att situationen för personer med funktionsnedsättning försämrats inom flera centrala samhällsområden. Personer med funktionsnedsättning saknar grundläggande skydd, har betydligt sämre hälsa än andra i samhället och halkar efter ekonomiskt. Den växande ekonomiska utsattheten lyfts fram som särskilt oroande – var fjärde person med funktionsnedsättning lever i dag i fattigdom.

Lärare visar något för en elev vid ett bord med böcker och papper.Lärare visar något för en elev vid ett bord med böcker och papper.

Funktionsrätt Sverige: ”Lärare behöver få kunskap om inkluderande lärmiljöer”

Regeringen vill reformera lärarutbildningen för att höja utbildningskvaliteten. I ett betänkande presenteras förslag om att förstärka de blivande lärarnas ämneskunskaper och införa mer kunskaper om kognitionsvetenskap. ”Vi ställer oss positiva till ambitionen att stärka lärarutbildningen, men vi saknar förslag som tydligt betonar vikten av en inkluderande lärmiljö”, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Personer sitter vid ett bord med datorer och anteckningsböcker och diskuterarPersoner sitter vid ett bord med datorer och anteckningsböcker och diskuterar

Funktionsrätt Sverige välkomnar förslag om funktionsrättsperspektiv i socionomutbildningar

På de flesta av landets lärosäten är det idag möjligt att utbilda sig till socionom utan att få kunskaper om livsvillkoren för personer med funktionsnedsättningar. Nu kan en förändring vara på gång. En ny utredning föreslår att funktionsrättsperspektivet skrivs in i den obligatoriska examensordningen.  – Vi ställer oss mycket positiva till utredningens förslag. Socionomer är en viktig yrkesgrupp i samhället. De behöver ha goda kunskaper – både om de individuella livsvillkoren och de olika hinder som möter personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Kunde inte hitta några träffar

Försök med en annan filtrering eller annan sökfras.