Debatt: Vi kräver en ny LSS-utredning

Den första uppgiften för en ny regering måste vara att genomföra de ändringar som behövs i lagen för att omedelbart stoppa den negativa spiralen av avslag och nedskärningar i assistansen, skriver Funktionsrätt Sverige tillsammans med en lång rad företrädare för funktionsrättsrörelsen i en slutreplik i SvD idag.

Katastrofen i LSS och personlig assistans fortsätter, tro ingenting annat. Över 1 800 färre har statlig assistansersättning i dag, jämfört med 2015. Det kom en dom i våras i Högsta förvaltningsdomstolen, en dom som sa att sondmatning är att betrakta som måltid och ska kunna ge rätt till personlig assistans. Den domen väljer Försäkringskassan att helt strunta i, visar det sig. När vi trodde att vi kunde andas ut – då slogs en ny spik i välfärdskistan.

Och när den person som skulle kunna föreslå riktiga, viktiga och avgörande förbättringar för människor med funktionsnedsättningar leker med ord och gömmer sig bakom eufemismer – då går skam på torra land!

Gunilla Malmborg, enmansutredare av LSS: du har ett omöjligt uppdrag. Direktiven till din utredning är inte bra och du har haft uppdraget att spara på oss som behöver samhällets stöd allra mest: barn och vuxna med omfattande funktionsnedsättningar och de anhöriga, människor som redan är hårt drabbade av besparingar. Men var finns ditt civilkurage? Hur kan du utan att skämmas påstå att det är bättre för barn under 16 år att inte ha rätt till personlig assistans än att ha den rätten? Hur kan du tro att det blir bättre för oss som lever med assistans, antingen själva eller som anhöriga, om våra rättigheter dras ner till 15 timmar i veckan, förutom det allra mest grundläggande som mat, toalettbesök och kläderna närmast kroppen? Du borde förstå att detta som du tänker föreslå innebär slutet för personlig assistans.

LSS-utredningen hör inte hemma någon annanstans än i papperskorgen. Men det sorgliga med det är att två och ett halvt år gått till spillo, två och ett halvt år som kunde använts till att återupprätta LSS, täppa till de hål i lagen som uppstått genom åren och vrida Försäkringskassan i rätt riktning.

Vi kräver en ny LSS-utredning, som tar ansvar för att Sverige förbundit sig till både FN:s funktionshinderkonvention och barnkonventionen. En LSS-utredning som återger människor med funktionsnedsättningar människovärdet och möjligheterna att leva ett liv som andra, med full delaktighet i samhället och frihet som individer. Men den akuta situationen kan inte vänta på resultatet av en ny utredning. Därför måste den första uppgiften för en ny regering vara att genomföra de ändringar som behövs i lagen för att omedelbart stoppa den negativa spiralen av avslag och nedskärningar.

Elisabeth Wallenius
Funktionsrätt Sverige
Malin Kvitvaer
Lika Unika
Rasmus Isaksson
DHR
Maria Persdotter
RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar
Lise Lidbäck
Neuro
Vilhelm Ekensteen
IfA, Intressegruppen för assistansberättigade
Jessica Smaaland
STIL
Amanda Lindberg
FSDB, Förbundet Sveriges dövblinda
Björn Häll-Kellerman
Unga Rörelsehindrade
Maria Lundqvist-Brömster
Hjärnkraft
Magnus Andén
JAG
Ulf Larsson
Sällsynta diagnoser

Artikeln i SvD