Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

EUPATI Sverige arbetar vidare för patienters delaktighet 

Två personer står framme på scenen och håller ett föredrag i ett rum med ett flertal personer
Nicklas Mårtensson och Cristin Lind berättar om projektets resultat.

Sedan 2021 har Funktionsrätt Sverige drivit projektet EUPATI Sverige – en delaktig patient. Nu i september avslutas projektet, men EUPATI Sverige lever vidare som ideell förening.
– Vi kommer att fortsätta lyfta värdet av ökad patientdelaktighet, berättar Funktionsrätt Sveriges ordförande Nicklas Mårtensson, som också är ordförande för Föreningen EUPATI Sverige.

Många talar om värdet av patientdelaktighet och samverkan, men hur går det egentligen till och hur ska jag som patient göra för att bli delaktig i utveckling av medicinteknik och nya läkemedel? Det här är frågor som projektet EUPATI Sverige arbetat med under tre års tid. Målet har varit att öka patientdelaktigheten inom forskning och utveckling av läkemedel, medicinteknik och kliniska studier.

Projektets resultat presenterades vid en workshop den 11 september 2024.

– Genom vår utbildning har EUPATI Sverige stärkt hundratals patienter med kunskap om forskning och utveckling så att de kan bidra till bättre hälsa. Engagemanget har varit stort från funktionsrättsrörelsen, myndigheter, forskare, och näringslivet, berättade Cristin Lind, projektledare för EUPATI Sverige.

Nu går arbetet för ökad patientdelaktighet vidare i den ideella föreningen EUPATI Sverige, som ska vara en neutral mötesplats där patienter kan träffa aktörer från industri, akademi och offentlig sektor för att samverka på lika villkor.

– Vi kommer även i fortsättningen att arbeta hårt för att patientinvolvering verkligen sätts på agendan, säger Nicklas Mårtensson.

Projektet EUPATI Sverige – en delaktig patient har var möjligt att genomföra tack vare stöd från Allmänna arvsfonden.
——————————————————————–

Stiftelsen EUPATI är ett EU-initierat projekt. Förkortningen står för European Patients Academy on Therapeutic Innovation, det vill säga en europeisk patientakademi för hälsofrämjande innovation. Förutom stiftelsen EUPATI som agerar internationellt, finns det 24 nationella plattformar som arbetar på nationell nivå. Genom projektet har Sverige blivit en av dessa.