Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Digital inkludering

Digitaliseringen går allt fortare och den snabba utvecklingen av Artificiell intelligens, AI, har redan börjat förändra vårt samhälle i grunden. Många personer med funktionsnedsättning står idag utanför det digitala samhället på grund av otillgänglighet eller diskriminerande design. Därför är digital inkludering en avgörande framtidsfråga för oss.   

Digital delaktighet och inkludering är helt avgörande för att kunna leva självständigt och delta fullt ut i samhället. Du behöver kunna hantera IT-lösningar för att få ett arbete, gå en utbildning eller besöka hälso- och sjukvården. Men också för att betala räkningar eller boka en tid i gymmet eller tvättstugan. 

Många står utanför det digitala samhället

Men idag står närmare en miljon människor utanför det digitala samhället. 

Många personer med funktionsnedsättning saknar en fungerande e-legitimation och en lång rad digitala produkter och tjänster är otillgängliga på grund av bristande tillgänglighet och användbarhet i själva utformningen. En högaktuell framtidsfråga som kräver samverkan mellan stat och civilsamhälle är säkerställandet av att framtidens AI-lösningar blir inkluderande. 

Det finns en generell och inneboende, diskriminerande tendens i det sätt som användardata vanligen hanteras av algoritmerna som styr AI-lösningar. Funktionsrättsrörelsen satte frågan på agendan vid en europeisk konferens under det svenska ordförandeskapet förra året och vi medverkar just nu aktivt i framtagandet av världens första standard för inkluderande och jämlik AI.

Funktionsrätt Sverige har medverkat aktivt i arbetet med tillgänglighetsstandarder som kopplar till den europeiska tillgänglighetslag som börjar gälla den 28 juni 2025. Lagen omfattar digitala produkter och tjänster inom en lång rad branscher – bank- och finans, kollektivtrafik, e-böcker, mobiltelefoni, men också e-handeln.

Om arbetet för digital inkludering ska lyckas behöver också civilsamhällets organisationer bli involverade på ett systematiskt sätt. Funktionsrättsrörelsens organisationer har en unik kunskap om vilka lösningar som funkar för många av de konsumenter som riskerar att lämnas utanför samhällsgemenskapen, och våra möjligheter att vara involverade i det här arbetet behöver säkerställas.

Funktionsrätt Sverige vill:

  • Att alla nya digitala produkter och tjänster görs tillgängliga för alla genom universell utformning
  • Att det säkerställs att data och algoritmer inte skapar bias mot eller diskriminerar vissa grupper. AI:s potential ska användas för att öka den digitala inkluderingen – inte till att bidra till diskriminering.
  • Att resurser tillsätts för att funktionsrättrörelsen ska kunna vara aktivt involverade i forskning och utveckling gällande digitalisering och inkluderande AI.

Läs mer om den europeiska tillgänglighetslagen

Läs mer om vårt arbete med AI

Aktuellt

En illustration som visar någon obehaglig figur som kommer fram ur mobiltelefonen och en person som sitter vid en dator.En illustration som visar någon obehaglig figur som kommer fram ur mobiltelefonen och en person som sitter vid en dator.

Ny rapport bekräftar större risk för näthat: ”Det är mycket oroande. Alla ska kunna känna sig trygga i det digitala samhället”

Risken att drabbas av näthat och bedrägeri är större för personer med funktionsnedsättning än för andra i samhälle. Bilden bekräftas i en ny rapport från Post- och telestyrelsen, PTS och Begripsam – Det här är mycket oroande. Alla ska kunna känna sig trygga i det digitala samhället, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Två personer står framme på scenen och samtalar med en publikTvå personer står framme på scenen och samtalar med en publik

Länskonferensen samlade representanter från hela landet 

  Den 23-24 oktober arrangerades den årliga konferensen för Funktionsrätt…

Funktionsrätt Sverige driver på i arbetet med den nya tillgänglighetslagen

Från och med den 28 juni 2025 blir det obligatoriskt…

Kunde inte hitta några träffar

Försök med en annan filtrering eller annan sökfras.