Alla elever har rätt till en fungerande skolgång
Omkring 15 procent av alla elever lämnar skolan utan fullständiga betyg. Många av dem har funktionsnedsättningar. Många elever med problematisk skolfrånvaro kan misstänkas ha funktionsnedsättning.
Alla elever ska få adekvat stöd, förståelse och anpassning i skolan och under fritiden. Detta ska ske inom ramarna för ett inkluderande skolsystem.
Funktionsrätt Sverige vill:
- Att det tas fram en nationell handlingsplan som säkerställer alla elevers rätt till en inkluderande utbildning – i lärmiljöer som utformats utifrån principen om universell utformning.
- Att det fria skolvalet verkligen gäller alla elever. Ta bort skrivningarna i skollagen som ger möjlighet för skolor att neka elever på grund av organisatoriska och ekonomiska svårigheter.
- Att nationell statistik förbättras, så att den visar hur stödet till elever fungerar och vilka brister som faktiskt finns, men även hur stor andel bland elever med problematisk frånvaro som har funktionsnedsättning.
- Att en likvärdig tillgång till elevhälsa säkerställs – över hela landet.
DN Debatt den 19 maj 2022:
”Skollagen fungerar inte för funktionsnedsatta elever”
DN Debatt den 31 maj 2022, slutreplik:
Sprid gärna vårt material inför valet!
Rapport inför valet 2022
Vi har tagit fram fördjupande rapporter om våra valfrågor. Rapporten om skolan hittar du här:
Respekt för rättigheter
2019 publicerade civilsamhället en gemensam rapport om det pågående arbetet med att implementera konventionen i Sverige, med utgångspunkt i de rekommendationer som FN lämnat till Sverige.
Artikel 24 i konventionen handlar om rätten till en inkluderande utbildning och behandlas i rapporten på sidorna 64-66.
Läs rapporten här:
Respekt för rättigheter? (2019)
Partiledarsamtal om funktionsrätt
Under våren 2022 arrangerade Funktionsrätt Sverige digitala partiledarsamtal med samtliga riksdagspartier. Alla partier svarade på våra valfrågor, bland annat om skolan. Här är en länk till alla partiledarsamtal:
Verktygslåda för påverkansarbete
På Funktionsrätt Sveriges webbplats finns en verktygslåda för påverkansarbete. Den innehåller en hel del matnyttiga tips som du kan ha användning för i valarbetet. Här är länken:
Vår vallogga
Funktionsrätt Sveriges vallogga förekommer i fyra varianter.
Illustration: Anna Fridh