Public Service-bolagen Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion har ett uppdrag att spegla hela befolkningen i sina programverksamhet. Men nu vill Public service-utredningen ta bort de specifika kraven på att bolagen ska spegla hela befolkningen utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.
– Vi är kritiska till den föreslagna förändringen. Det är viktigt att Public Service-företagen även fortsättningsvis speglar den variation som finns i hela befolkningen, inte minst levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
På måndagen presenterade den parlamentariska public service-kommittén sina förslag på regleringar som ska gälla mellan 2026-2033. Funktionsrätt Sverige välkomnar en del av de föreslagna förändringarna, men ser med oro på att mångfald inte längre ska vara ett villkor för public serviceföretagens programverksamhet.
– Vi vill betona vikten av att inkludera personer med funktionsnedsättning i både planering och produktion av TV- och radioprogram, för att se till att public service görs av, med och för mångfalden i befolkningen, säger Nicklas Mårtensson.
Funktionsrätt Sverige beklagar också den politiska oenighet som funnits inom kommittén.
– Public service är till för befolkningen i hela landet och för landets framtida oberoende. Därför är det både anmärkningsvärt och mycket olyckligt att kommittén inte har kommit överens.
Välkomnar oförändrad tillgång till nyheter i textform
Däremot välkomnar Funktionsrätt Sverige beskedet att det i sändningstillstånden föreslås att alla ska ha en ”teknikneutral” tillgång till oberoende nyheter, beredskaps- och säkerhetsinformation.
– Något vi vill lyfta som särskilt viktigt är att kommittén inte föreslår någon förändring av användandet av text i digitala medier, då många behöver ha nyheterna i textform för att kunna tillgodogöra sig innehållet, avslutar Nicklas Mårtensson.