Funktionsrätt Sverige har sedan september 2021 drivit projektet EUPATI Sverige – en delaktig patient.

Stiftelsen EUPATI är ett EU-initierat projekt. Förkortningen står för European Patients Academy on Therapeutic Innovation, det vill säga en europeisk patientakademi för hälsofrämjande innovation. Förutom stiftelsen EUPATI som agerar internationellt, finns det 24 nationella plattformar som arbetar på nationell nivå. Genom projektet har Sverige blivit en av dessa.

Eupati Sverige verkar för ökad patientdelaktighet inom forskning och utveckling av läkemedel, medicinteknik och kliniska studier.

Genom att öka patienters och företrädares kompetens, kunskap och delaktighet ökar också patientkraften och möjligheten att påverka.

  • En utbildning har tagits fram för och med patient-, brukar- och närståendeorganisationer och deras medlemmar med stöd av akademi, industri och offentliga myndigheter. Utbildning är digital och öppen för alla.
  • Webbinarier arrangeras ett flertal gånger per år där akademi, industri, offentlig sektor och patientföreträdare kan mötas för att öka och sprida kunskap om EUPATI som en möjliggörare för patientdelaktighet. 

 

Eupati Sveriges utbildning

Utbildningen består av förinspelade filmer som varvas med korta kunskapsfrågor, och det hela lanserades i november.

Deltagarna i utbildningen får bland annat ökade kunskaper om forskning och utveckling av läkemedel, medicinteknik och precisionsmedicin samt om läkemedels väg från idé till patient. Utbildningen fokuserar också på tillståndsprocessen: Vad krävs för att ett läkemedel ska bli godkänt och eventuellt subventioneras? Det finns även ett avsnitt om patientdelaktighet, mänskliga rättigheter, etik och hur man är delaktig som patient.

Mer information om utbildningen hittar du här

 

Har du frågor får du gärna höra av dig till info@eupati.se.

Kontaktuppgifter till projektteamet

Cristin Lind, projektledare: cristin.lind@funktionsratt.se eller 079-066 55 95
Ola Cornelius, utbildningsansvarig: ola.cornelius@funktionsratt.se eller 08-546 404 84
Elisabeth Björck-Orvehed, utbildningsutvecklare: elisabeth.b.orvehed@funktionsratt.se eller 079-066 55 92
Eva Helmersson, kommunikatör: eva.helmersson@funktionsratt.se eller 079-066 55 96

Välkommen till vår hemsida www.eupati.se

Några av våra webbinarier hittar du här

Varför forska på patientmedverkan? GPCC förklarar

Den 30 maj 2023 genomförde EUPATI Sverige i samverkan med GPCC, Centrum för personcentrerad vård, vid Göteborgs Universitet, ett webbinarium om varför det är viktigt att forska på patientsamverkan.

Hur samverkan mellan myndigheten SBU och patientrepresentanter bidrar till bättre forskning och hälsa

Den 21 mars 2023 arrangerade EUPATI Sverige i samverkan med SBU, ett webbinarium om hur arbetet med brukarsamverkan utifrån exemplet prioritering av forskningsfrågor gällande diagnostik, behandling och bemötande av personer med lipödem.

Övriga filmer från våra webbinarier

En film från EUPATI Sveriges webbinarium om de olika utbildningar som EUPATI erbjuder.

EUPATI Sveriges vision, mål och arbetssätt

 

Upptäck EUPATI Sveriges verktygslåda och EUPATI Open Classroom

Få uppdateringar och inbjudan genom att prenumerera





* obligatoriskt

Funktionsrätt Sverige/EUPATI Sverige använder informationen som du lämnar här för att skicka uppdateringar om vårt arbete.

Du kan avsluta din prenumeration när som helst genom att klicka längst ner i våra mejll. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår hemsida.

Vi använder Mailchimp som vår kommunikationsplattform. Genom att trycka på ”Subscribe” knappen, samtycker du till att din information lämnas till Mailchimp. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

 

Vill du eller din organisation vara med?

Projektet är patientdrivet och ska utvecklas av, för och med patient-, brukar- och anhörigorganisationer, de som tillhör Funktionsrätt men även andra, och deras medlemmar.

Vi vill också samverka med industrin, akademin och offentlig sektor.

Om din organisation är intresserad av att bidra till EUPATI Sveriges utveckling, kontakta Cristin Lind, projektledare, cristin.lind@funktionsratt.se.

 

Projektet startade den 20 september 2021.

Projektet är möjligt tack vare pengar från Allmänna arvsfonden

 

Logga med texten "Med stöd från Allmänna arvsfonden"