Idag firar vi den internationella tillgänglighetdagen (GAAD)

Logga för GAADDen 19 maj är det Global Accessibility Awareness Day, GAAD den internationella tillgänglighetsdagen. Runt om i världen firas dagen med olika manifestationer för tillgänglighet.

En viktig fråga i arbetet mot ett universellt utformat samhälle är tillgänglighet och full delaktighet på webben. Sverige har åtagit sig att följa Funktionsrättskonventionen, och den slår fast att mångfaldsperspektivet ska finnas med i samtliga design- och utvecklingsprocesser när vi bygger vårt samhälle.

Ett grundläggande problem är att samhället planeras utifrån en tänkt norm och inte tar hänsyn till den mångfald av behov som finns i befolkningen, vilket blev tydligt under pandemin när många exkluderades från information och kommunikation.

Förra året uppmärksammade vi tillgänglighetsdagen med ett debattinlägg i Computer Sweden tillsammans med projektet Rätt från början. I artikeln uppmanar vi företagsledare, myndighetschef eller politiker att göra ett val som gynnar hållbar utveckling och en utveckling mot ett samhälle för alla:

”Utgå från den mänskliga mångfalden varje gång du fattar beslut, vare sig det handlar om satsningar på forskning och utveckling eller inköp av en digital produkt eller tjänst.”

Läs debattinlägget i Computer Sweden (publicerad i samband med GAAD 2021)