Insamling via Neuro till personer med funktionsnedsättning i Ukraina

Situationen för personer med funktionsnedsättning i Ukraina är desperat. Det är svårt att få skydd, förnödenheter och tillgänglig information. Nu har ett av våra medlemsförbund Neuro startat en insamling som går till personer med funktionsnedsättning via samverkansorganisationen, National Assembly of People with Disabilities of Ukraine, NAPD i Ukraina.

Ukrainas flagga. Den övre halvan av flaggan är blå och den under halvan är gul.Neuros hemsida kan man läsa att ”i skrivande stund är över fyra miljoner människor på flykt, enligt FN. För många som lever med funktionsnedsättningar i Ukraina är situationen desperat. Åtskilliga kan inte lämna sina bostäder eller fly.”

Det finns 2,7 miljoner personer med funktionsnedsättning registrerade i Ukraina och situationen för dessa är mycket svår. Till exempel är skyddsrum i landet otillgängliga, vilket innebär att personer tvingas stanna i sitt hem, utan möjlighet att sätta sig i säkerhet. I början på mars  gick The National Assembly of People with Disabilities of Ukraine (NAPD) som organiserar över 100 funktionsrättsorganisationer i landet gick ut med ett brev med vädjan om stöd. Här finns brevet översatt till engelska.

NAPD arbetar på plats i landet och hjälper personer med funktionsnedsättning. Genom att ge ett bidrag till  NAPD via, Neuros insamling stödjer du alltså direkt personer med funktionsnedsättning i Ukraina.

Länk till Neuros hemsida och insamlingen.