Den europeiska funktionsrättsrörelsen uppmanar till konkreta åtgärder för jämlikhet och rättigheter i EU
Den europeiska funktionsrättsrörelsen har under hösten uttryckt ”djup förvåning och besvikelse” över att den nya EU-kommissionen inte har ett tydligt fokus på jämlikhet. Idag på den internationella funktionsrättsdagen går vi ut med en gemensam uppmaning – riktad till den nya kommissionär som har ansvar för jämlikhetsfrågorna – om att anta konkreta politiska åtgärder för att säkerställa jämlikhet och rättigheter för alla inom EU.
EU:s funktionsrättsstrategi för åren 2021-2030 har kommit halvvägs. Det yttersta målet med strategin är att alla människor i EU ska vara delaktiga i samhället på lika villkor. För de första fyra åren involverades funktionsrättsrörelsen inom EU för att ta fram en lista på 64 åtgärder som redovisades löpande i en öppen process. Kommissionen har lovat att alla dessa åtgärder ska vara genomförda till årsskiftet. Under november kom exempelvis en vägledning om självbestämmande och inkludering i samhället för personer med funktionsnedsättning, som gäller vid verksamheter som finansieras av EU.
Ännu finns inga förslag på nya åtgärder
Men efter årsskiftet saknas en lista med politiska åtaganden. I brevet uppmanar vi EU-kommissionen att ta fram nya konkreta och ambitiösa åtgärder i funktionsrättsstrategin för åren 2025-2030 och att detta ska ske i samverkan med funktionsrättsrörelsen. Två önskvärda åtgärder – som också nämns i brevet till kommissionären – är att inrätta en europeisk tillgänglighetsbyrå och en sysselsättningsgaranti för personer med funktionsnedsättning – frågor som den europeiska funktionsrättsrörelsen också drev i valet till Europaparlamentet våren 2024.
– Det är avgörande för resten av världen att EU visar vägen genom att sätta funktionsrättsfrågorna högre på agendan. Europeiska unionen har antagit Funktionsrättskonventionen och EU-kommissionen har varit en förebild för andra med att aktivt involvera rörelsen och anta konkreta politiska mål. Att de nu visar ett fortsatt engagemang och antar nya åtgärder är viktigt för alla invånare inom EU, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
EU:s funktionsrättspolitik granskas av FN
EU kommer att granskas av FN under våren 2025. FN-förhöret om hur EU lever upp till Funktionsrättskonventionen äger rum den 11-12 mars 2025 – ett år efter att Sverige granskades av FN.
Funktionsrätt Sverige kommer att bidra till den alternativrapport som vår samarbetsorganisation EDF ska skicka in. Rapporten kommer att innehålla frågor om EU:s lagstiftning, skyddet mot diskriminering, tillgänglighet, tillgång till rättvisa och politisk delaktighet.