Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Dialogdag med fokus på krisberedskap och krisinformation: ”Funktionsrättsperspektivet behöver finnas med redan från början”

En panel med sex personer som sitter framme vid en scen.
Panelsamtal under PSFunk2024. På bilden från vänster: Hanna Öfors, moderator, Åsa Henningsson, SDR, Jonathan Elebjörk, Unga hörselskadade, Henrik Götesson, SRF, Nicklas Mårtensson, Funktionsrätt Sverige och Ken Gammelgård, DHR.

 

På måndagseftermiddagen samlades funktionsrättsrörelsen på Nalen i Stockholm för en dialogdag med SVT, Sveriges Radio och UR om hur krisberedskap och information i orostider kan bli mer inkluderande.
– Funktionsrättsperspektivet behöver finnas med i krisplaneringen redan från början, betonade Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige. 

Personer med funktionsnedsättning drabbas särskilt hårt i kriser, mycket på grund av brister i krisberedskapen. I samband med PSFunk – funktionsrättsrörelsens årliga dialogdag med public service – presenterades en undersökning ställd till Funktionsrätt Sveriges medlemsförbund. 27 av 36 svarade att det krävs mer kunskap hos ansvariga myndigheter på olika samhällsnivåer om behoven hos personer med funktionsnedsättning. Många av de svarande upplever också att krisinformationen behöver bli mer tillgänglig, mer relevant och tydligare fokusera på behoven.

– Resultaten indikerar att våra målgrupper inte upplever en tillfredsställande trygghet i händelse av krig och kris. Funktionsrättsperspektivet behöver finnas med redan från början i planeringen av krisberedskap och krisinformation, sade Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

En man står framme vid en scen.
Nicklas Mårtensson

 

Kritik från FN

Nicklas Mårtensson påpekade också att FN – i sina nya rekommendationer om hur Sverige lever upp till Funktionsrättskonventionen – har kritiserat Sverige för att inte inkludera personer med funktionsnedsättning tillräckligt i arbetet med krisberedskap. Kritiken handlar också om bristen på tillgång till en effektiv kommunikation i risk- och katastrofsituationer. FN uppmanar Sverige att aktivt involvera personer med funktionsnedsättning i arbetet med inkluderande krisberedskap.

Oro över ökad ensamhet

Public serviceföretagen berättade om sitt arbete med krisberedskap och presenterade också nya tekniska lösningar. Sveriges Televisions vd Anne Lagercrantz betonade vikten av att SVT arbetar inkluderande. Hon vill att SVT ska vara en “konstruktiv, tillgänglig och trygg kraft i hjärtat av den svenska vardagen”. 

– Jag är personligen oroad över den ökade ensamheten i samhället. En viktig uppgift för SVT är att skapa gemenskap, sade Anne Lagercrantz.

 

Från vänster: Hanna Öfors, moderator, Funktionsrätt Sverige och Anne Lagercrantz, vd, Sveriges Television.

 

Mer dialog behövs

Dagens avslutades med ett panelsamtal, där representanter från funktionsrättsrörelsen samtalade om behovet av information och beredskap under kris. Ett behov som upprepades många gånger under dagen var att personer med funktionsnedsättning deras organisationer behöver involveras i planeringsarbetet. 

– Det behövs en mycket mer aktiv dialog, men också en större medverkan från kommunernas sida. Det är på kommunal nivå som mycket av krisberedskapen sker, sade Ken Gammelgård, förbundssekreterare, DHR.

Erfarenheterna från pandemin

Flera av de medverkande påpekade också vikten av att ta vara på erfarenheterna från pandemin – både av det som fungerade och det som inte fungerade.

– Många fick vänta länge på vaccin under pandemin eftersom många bokningssystem inte gick att använda med våra hjälpmedel. Vi bidrog till att sprida information och sände egen radio varje dag, bland annat för att förklara de grafer och statistik som presenterades på presskonferenserna, berättade Henrik Götesson, sakkunnig, Synskadades riksförbund.