Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Efterlängtat kunskapscentrum blir verklighet: ”Men satsningen behöver vara långsiktig”

På måndagen meddelade regeringen att Socialstyrelsen får i uppdrag att förbereda ett nationellt kompetenscentrum för intellektuell funktionsnedsättning och autism. Funktionsrätt Sverige välkomnar satsningen, men betonar vikten av att regeringen säkerställer långsiktig finansiering.
– Det här är en mycket efterlängtad satsning som funktionsrättsrörelsen har arbetat för under lång tid. Den kan bidra till att stärka rätten till självbestämmande och förebygga användningen av tvångs- och begränsningsåtgärder på LSS-boenden och i dagliga verksamheter. Men satsningen behöver vara långsiktig för att ge verkliga resultat, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

IVO har i flera år rapporterat om allvarliga missförhållanden på LSS-boenden i form av tvångs- och begränsningsåtgärder. En orsak till missförhållandena som lyfts fram av både myndigheter och funktionsrättsrörelsen är brister i kompetens, men också bristfälliga kunskaper om rättigheter och funktionsnedsättningar inom LSS-verksamheterna. Funktionsrättsrörelsen har efterlyst ett kunskapslyft och stött förslaget från Socialstyrelsen om att inrätta ett nationellt kunskapscentrum.

Satsning på 7 miljoner

I höstbudgeten 2024 presenterade regeringen en satsning på 7 miljoner kronor och nu har regeringen alltså givit Socialstyrelsen ett uppdrag att förbereda ett nationellt kunskapscentrum för autism och intellektuell funktionsnedsättning. 

Funktionsrätt Sverige tycker att regeringens besked är glädjande, men betonar också att den inte är tillräcklig. 

– Den här satsningen behöver vara långsiktig. De pengar som finns i budgeten för 2025 är ett bra första steg, men vi vill se att regeringen fullföljer satsningen och gör den permanent och dessutom tillskjuter mer resurser framöver så att detta gör verklig skillnad, säger Nicklas Mårtensson. 

Regeringsbesök på specialistklinik

Den kunskap som behöver stärkas handlar bland annat om hur olika metoder för kommunikationsstöd – exempelvis AKK (alternativ och kompletterande kommunikation) – kan öka delaktigheten och förbättrar möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att få sina rättigheter tillgodosedda. På måndagen, i samband med att satsningen presenterades, besökte socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och representanter från funktionsrättsrörelsen Västra Götalandsregionens specialistenhet för kommunikationsstöd och digital delaktighet, Dart.

– Vid besöket på specialistenheten blev det tydligt hur rätten till sin egen kommunikation genom kommunikationsstöd ökar egenmakt, självbestämmande och livskvalité och motverkar problemskapande situationer, säger Nicklas Mårtensson, som fanns på plats vid regeringens studiebesök på Dart.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och Nicklas Mårtensson vid besöket hos Dart i Göteborg. Foto: Regeringskansliet