Eniga riksdagsledamöter positiva till utredning om hur svensk lag förhåller sig till Funktionsrättskonventionen
Torsdagen den 8 maj arrangerade den samlade funktionsrättsrörelsen ett rundabordssamtal tillsammans med riksdagens nätverk för funktionsrättsfrågor. Under samtalet blev det tydligt att det råder konsensus mellan partierna kring att det behövs en översyn av hur svensk lagstiftning förhåller sig till Funktionsrättskonventionen.
– Det är mycket glädjande att så många ledamöter var med från socialutskottet. Ännu mer glädjande är det att riksdagspartierna är överens om att det behövs en utredning för att stärka funktionsrätten, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Syftet med rundabordssamtalet var att resonera kring vilka steg som behöver tas för att Funktionsrättskonventionen ska få en starkare ställning i svensk lag.
Rörelsens utgångspunkt är att det första viktiga steget för att Sverige ska leva upp till sina internationella åtaganden är en oberoende utredning av hur svensk lagstiftning brister i förhållande till Funktionsrättskonventionen. Budskapet är att regeringen i närtid borde ta initiativ till en statlig utredning, vars syfte är att ge oss en viktig och aktuell lägesbild på motsvarande sätt som skedde inför inkorporeringen av Barnkonventionen.
– Det enda jag kan säga är att det nu pågår en beredning i regeringskansliet kring hur vi ska gå vidare i den här frågan, sade Malin Höglund, riksdagsledamot för Moderaterna och ledamot i socialutskottet.
Partierna positiva till utredning
På den direkta frågan om partierna förhåller sig positiva till en utredning svarade alla närvarande ledamöter ja, vilket bådar gott för att en utredning kan bli verklighet.
– Nu ser vi fram emot mer information kring detta. Vi ser också fram emot att bli inbjudna till samtalet för att få bidra med inspel till utredningens uppdrag och direktiv, sade Nicklas Mårtensson.
Rörelsen vill se en statlig utredning med uppdraget att analysera luckor i lagen, föreslå lagändringar och åtgärder som även säkerställer att ny lagstiftning utgår från Funktionsrättskonventionen.

————————————–
Samtliga organisationer som var med: Funktionsrätt Sverige, DHR, FUB, STIL, Unga Reumatiker, Unga med hörselnedsättning samt NUFT.
Riksdagens nätverk för funktionsrättsfrågor består av riksdagspartiernas samtliga funktionshinderspolitiska talespersoner. Vid rundabordssamtalet medverkade Malin Höglund (M),
Bakgrund till rundabordssamtalet:
Stärk funktionsrätten – ge konventionen en tydlig ställning (pdf)