Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Framåtblickande rundabordssamtal med riksdagspartierna om LSS

Ett tjugotal personer står i ett rum.
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, fyller 30 år, men rättighetslagens insatser har gradvis urholkats. Vad krävs för att återta intentionerna med LSS? Det här var temat för ett rundabordssamtal som arrangerades i riksdagen under internationella funktionsrättsdagen den 3 december. 
– Tanken var att kommunen skulle vara på den enskildes sida, men istället blev det tvärtom. Ni som är riksdagspolitiker kan prata med era politiker ute i kommunerna. Men ni kan också ge direktiv om skärpta föreskrifter. Det tror vi skulle ge stor effekt, sade Anders Lago, styrelseledamot för Funktionsrätt Sverige och FUB:s ordförande i sitt inledningsanförande.
 

I samtalet medverkade företrädare från funktionsrättsrörelsen, politiker och professionen. Ett par av de konkreta förslag som diskuterades var införandet av en LSS-inspektion och behovet av kostnadsfri rättshjälp i LSS-mål. Anders Lago inledde mötet i riksdagen med en beskrivning av nuläget och utvecklingen under LSS 30-åriga historia. Han beskriver lagen som banbrytande när den kom, med inspiration från Independent Living-rörelsen.       

– LSS handlar om att man ska ha inflytande och medbestämmande över sitt eget liv. Under många år fungerade lagen riktigt bra, men kommunerna började spara in på det som gör att man kan leva som andra. Nu är det nej till en lång rad insatser för grupper som tidigare fick bifall. 

Sverige har halkat efter

Magnus Tideman, professor i socialt arbete med inriktning funktionshinder, beskrev sedan hur Sverige halkat efter och nu är omsprungna av många andra länder när det gäller funktionsrättsfrågor. Magnus Tideman menar att vi har fått en slags ”förhandlingsvälfärd”, där du måste vara resursstark eller ha anhöriga som kan hjälpa dig i förhandlingar med myndigheterna.        

– LSS-insatser är i dag starkt kopplade till var i landet man bor, hur förhandlingskompetent man är eller om man har starka företrädare.  Det leder till stora behov av juridiskt stöd till personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga. Någonting som inte finns i dag. I annat fall – utan juridiskt stöd – har man inte så stora möjligheter, sade Magnus Tideman. 

   

Temadiskussioner i mindre grupper  

Sedan följde samtal i mindre grupper där funktionsrättsrörelsens representanter fick möjlighet att diskutera sina förslag direkt med företrädare för de åtta riksdagspartierna. och med företrädare för professionen. 

Diskussionerna kom att handla om vilka möjligheter partierna har att agera på riksnivå och vilka förslag som har högst prioritet. Vilka initiativ och insatser behövs för att garantera lagens målgrupp goda levnadsvillkor i ett liv med delaktighet och självbestämmande?

På bilden från vänster: Dag Hovskär, Kristdemokraterna, Hanna Sejlitz, Funktionsrätt Sverige och Ulrika Westerlund, Miljöpartiet.

 

LSS syfte och mål

Först diskuterades LSS syfte – goda levnadsvillkor – och målet att leva som andra. Diskussionen inleddes med en film från Svenska Downföreningen om Filip, som berättade om hur nedskärningar inom LSS inneburit att han inte fått den hjälp han behöver.     

Införande av en LSS-inspektion

Diskussionen om vikten av en LSS-inspektion illustrerades med en film från FUB med Inre ringens ordförande Elin Vesterlund.

– Det finns idag inga krav på att IVO måste granska de anmälningar som kommer in om LSS-verksamheter från enskilda, men en rapport visar att 64 procent av LSS-verksamheterna använder metoder som inte är tillåtna. Dagens system fungerar inte för att hålla koll på hur verksamheterna fungerar. Jag hoppas att alla riksdagspartier står bakom förslaget om att införa en LSS-inspektion, säger Elin Verslund i filmen.

Införande av kostnadsfri rättshjälp i LSS-mål

Den tredje diskussionspunkten handlade om den ojämlika maktbalansen mellan den enskilde och kommunen när du som enskild överklagar ett beslut som handlar om LSS.

– Statistiken visar att den enskilde sällan vinner mot kommunen. En grundläggande lösning vore att erbjuda kostnadsfri juridisk rådgivning eller rättshjälp för personer som vill överklaga LSS-beslut, sade Charlotte Claesson, medlem och autismombud hos Autism Sverige, i en film som hennes förbund tagit fram.

Framåtblickande diskussion

Det blev en framåtblickande diskussion som kom att fokusera på förslag till lösningar. Nya idéer testades utifrån funktionsrättsrörelsens beskrivningar av problematiken kring LSS. 

Rundabordssamtalet arrangerades av Funktionsrätt Sverige, Svenska Downföreningen, FUB och Autism Sverige. Arrangörerna hoppas nu att rundabordssamtalet kan följas upp med ett nytt möte med företrädarna för politiken och professionen.