Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Framgång för funktionsrättsrörelsen: Nya uppdrag ska öka sysselsättningen för personer med funktionsnedsättning

Arbetsförmedlingen har nyligen fått flera uppdrag från regeringen som ska förbättra förutsättningarna för personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden. Ett uppdrag handlar om att förbättra kontakterna med arbetsgivare, med fokus på arbetsgivare som vill anställa långtidsarbetslösa. Ett annat uppdrag är att genomföra en kampanj för att fler ska anställa personer med funktionsnedsättning. 

– Det här är en framgång för funktionsrättsrörelsen och vårt påverkansarbete. Vi ser fram emot att de här uppdragen nu leder till att arbetsgivare får snabbare kontakt med myndigheten och att stöden hanteras smidigare, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Funktionsrättsrörelsen har under hösten uppvaktat regeringen angående Arbetsförmedlingens brister i kontakter med arbetsgivare och att dessa brister försvårar för personer med funktionsnedsättning att få jobb. Funktionsrätt Sverige och andra organisationer har särskilt lyft behovet av bättre och snabbare service till arbetsgivare.

– I dag kan Arbetsförmedlingen i sig bli ett hinder för att anställa personer med funktionsnedsättning. Det är för svårt att komma i kontakt med myndigheten och den utdragna handläggningen av stöd gör att många arbetsgivare ger upp. Därför är det här ett helt nödvändigt uppdrag, menar Nicklas Mårtensson.

Informationskampanj för att öka kunskapen

För att få fler arbetsgivare att anställa med lönebidrag har regeringen också givit Arbetsförmedlingen i uppdrag att genomföra en informationskampanj. Kampanjen ska öka kännedomen och kunskapen om vilket stöd som finns för att anställa personer med funktionsnedsättning. Funktionsrätt Sverige välkomnar det här uppdraget, men menar att fler åtgärder behövs – exempelvis handledarstöd till arbetsgivare och en höjning av taket för lönebidrag.

– Det låga lönebidragstaket har blivit ett hinder för anställning, vilket inte kan vara regeringens önskan. Lönebidragstaket har inte höjts sedan 2017. För att kampanjen ska få full effekt hoppas vi att regeringen lägger förslag om en höjning i samband med vårändringsbudgeten, säger Nicklas Mårtensson.

Snabbare tillgång till stöd

Ett tredje uppdrag handlar om att fortsätta arbetet med att väsentligt korta den tid det i genomsnitt tar att identifiera och registrera funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga.

– Vi ser det som mycket viktigt att Arbetsförmedlingen fortsätter arbetet med att tidigt identifiera funktionsnedsättningar. Då kan arbetssökande snabbare få tillgång till rätt stöd, avslutar Nicklas Mårtensson.

Någon går in till Arbetsförmedlingen
Foto: Jessica Janson/Mostphotos

———————————

Fakta: Personer med funktionsnedsättning har betydligt lägre sysselsättningsgrad

Personer med funktionsnedsättning har betydligt lägre sysselsättningsgrad än andra i samhället. Drygt hälften (52 procent) har en sysselsättning, jämfört med 81 procent i den övriga befolkningen. Bland de personer som har en nedsatt arbetsförmåga är siffran så låg som 45 procent. 

Källa: SCB, Situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning 2023

Läs mer:

Skrivelse från funktionsrättsrörelsen: Förslag till Arbetsförmedlingens regleringsbrev 2025