Funktionsrätt Sverige i Almedalen: Patientperspektiv och diskrimineringsfrågor i fokus under tisdagen

Funktionsrätt Sverige var på plats under Almedalsveckan i Visby den 23-27 juni. Vår ordförande Nicklas Mårtensson ledde på tisdagsmorgonen ett seminarium i Almedalen som satte patientperspektivet i fokus i diskussionen om hälso- och sjukvårdens framtida styrning.
Seminariet utgick från de förslag som Vårdansvarskommittén presenterade tidigare i juni. Kommittén föreslår en stärkt statlig styrning av vården inom vissa strategiska viktiga områden för att stärka jämlikheten. Vid seminariet i Almedalen lyftes bland annat behovet av tydligare ansvar och bättre nationell samordning kring tillgången till hjälpmedel och rehabilitering – områden där många patienter idag möter ojämlikhet.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson medverkade i samtalet och betonade vikten av en fortsatt dialog kring förslagen från Vårdansvarskommittén. Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet och andre vice ordförande i Funktionsrätt Sverige, betonade att patientperspektivet måste finnas med i den fortsatta diskussionen.
– Diskussionen måste fortsätta och patientföreträdare behöver släppas in i fler sammanhang.
Seminariet arrangerades av Riksförbundet HjärtLung, Reumatikerförbundet, Neuroförbundet och Astma- och Allergiförbundet.
Ett annat samtal om styrningen av vården arrangerades under onsdagen. Då handlade samtalet om förutsättningarna för omställningen till god och nära vård. Samtalet kom bland annat in på vikten av en bättre kontinuitet i kontakten med vården.
– Det finns siffror som visar att många inte söker sig till vården om man inte har möjlighet att träffa en läkare som man träffat förut. Det kan få allvarliga konsekvenser och exempelvis fördröja upptäckt av bröstcancer. Om man har möjlighet att träffa en läkare man har förtroende för blir det verklig personcentrering, sade Nicklas Mårtensson.
En miljon diskrimineras – ingen ställs till svars
Trots att ungefär en miljon svenskar upplever diskriminering är det bara ett tiotal fall som prövas i domstol varje år. Hur ska den som utsätts för diskriminering få sina rättigheter tillgodosedda?
Nicklas Mårtensson medverkade vid ett seminarium kring den här frågan under tisdagseftermiddagen. Under seminariet betonades vikten av att höja kunskaperna om diskriminering och att lyfta rättighetsperspektivet, i en tid när mänskliga rättigheter ifrågasätts.
– Vi vill att Funktionsrättskonventionen ska bli lag i Sverige. Det kommer att bidra till att stärka rättigheterna, sade Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige, som också välkomnade Diskrimineringsombudsmannens nya inriktning mot att driva fler diskrimineringsfall till domstol.
Se hela seminariet i efterhand via spelaren nedan!