Funktionsrätt Sverige: ”Lärare behöver få kunskap om inkluderande lärmiljöer”

En utredning har haft regeringens uppdrag att föreslå hur lärarutbildningen kan reformeras för att bättre möta dagens behov. Förslagen presenteras i betänkandet Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81). Bland förslagen märks, utöver ökad ämneskunskap och kognitionsvetenskap, också ett ökat fokus på praktisk metodik i undervisningen.
Funktionsrätt Sverige välkomnar flera av utredningsförslagen, men efterfrågar en djupare analys av hur ett ökat fokus på kognitionsvetenskap kan påverka barn och elever med funktionsnedsättning, då området fortfarande saknar tillräcklig forskning och praktiskt tillämpbara metoder.
Rusta lärare att möta alla elever
Funktionsrätt Sverige hade också velat se en tydligare betoning av hur lärarutbildningen kan rusta blivande lärare att möta alla elever – oavsett förutsättningar.
– Nyutbildade lärare behöver kunskap och konkreta verktyg för att hantera den mångfald av barn som finns i skolan. Då behövs kunskap om hur lärmiljön kan utformas så att alla barn får möjlighet att lyckas i skolan. Otillgängliga lärmiljöer är en orsak till att många elever inte klarar sin skolgång idag, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Läs vårt remissvar: Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81)