Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Funktionsrätt Sverige oroade över att nyheter i textformat begränsas

I förra veckan presenterade regeringen en lagrådsremiss med förslag till ett reformerat public service, där alla bestämmelser samlas i en ny lag. Funktionsrätt Sverige välkomnar stora delar av regeringens förslag, men är starkt oroade över skrivningar som kan innebära att public service får svårare att publicera nyhetstexter på sina digitala plattformar, vid sidan av ljud och bild.
– En sådan begränsning vore problematisk utifrån public service demokratiska uppdrag att nå ut till alla invånare i kris- och orostider, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Funktionsrätt Sverige ser flera viktiga och välkomna delar i lagrådsremissen En lag om public service. Organisationen menar att det är positivt att regeringen så tydligt anger att tillgänglighetskrav ska kunna ställas inom ramen för sändningstillståndet – och att detta uppdrag även ska gälla nya digitala tjänster.

– Vi välkomnar att uppdraget görs teknikneutralt och breddas, så att även digitala tjänster som appar och webbplatser omfattas. Vi ställer oss också positiva till att vidaresändningsplikten nu utökas till att omfatta tjänster för tillgänglighet, säger Nicklas Mårtensson.

Förändringen när det gäller vidaresändningsplikten innebär att privata tv-distributörer inte bara måste sända public service-kanaler, utan även säkerställa att tillgänglighetslösningar som textning, tolkning och uppläst text följer med, oavsett plattform.

Kan få negativa konsekvenser

Samtidigt varnar Funktionsrätt Sverige för att förslaget till ny lag har skrivningar som kan få negativa konsekvenser för delaktigheten för personer med funktionsnedsättning. Public service-bolagens nyhetsuppdrag ska enligt förslaget i första hand uppfyllas genom ljud och rörlig bild. Användningen av text ska vara ”stödjande” och förekomma med hänsyn till konkurrensförhållanden på mediemarknaden. Det finns också skrivningar om att kompletterande text ska redovisas årligen.

– En inskränkning av möjligheten att ta del av kompletterande nyhetstexter går emot uppdraget att nå ut till alla i samhället och är särskilt problematiskt i kris- och orostider. Alla har glädje av att kunna ta del av information i olika format, men för många personer med funktionsnedsättning är detta en nödvändighet för att kunna bli fullt ut delaktiga i samhället, avslutar Nicklas Mårtensson.

Ingången till Sveriges Television och UR
Foto: Mostphotos