Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Funktionsrätt Sverige: ”Situationen inom SiS är en skamfläck för Sverige”

En ny rapport från Barnrättsbyrån visar att missförhållandena på SiS-hem fortfarande är omfattande och att avskiljningar har ökat kraftigt. 
– Situationen för barn och unga som vårdas inom SiS är en skamfläck för Sverige. Det brådskar med att säkerställa barns rätt till en adekvat vård och införa en nolltolerans mot våld och kränkningar, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Sedan 2018 har antalet avskiljningar på Statens institutionsstyrelses (SiS) särskilda ungdomshem ökat med 69 procent. Det visar Barnrättsbyråns rapport Avskiljningar, våld och missförhållanden inom SiS ungdomsvård 2024. 1 705 fall dokumenterades under 2024, trots att målsättningen varit att minska användningen av avskiljningar. 

Flickor drabbas av en oproportionerligt stor andel av de avskiljningar som genomförs.

– Det beror bland annat på att SiS underskattar det behov av stöd som finns hos flickor. Vi vill se ett kompetenslyft för att säkerställa att personalen har den kompetens som behövs för att kunna ge stöd och vård utifrån varje barns individuella behov, säger Nicklas Mårtensson.

Rapporten från Barnrättsbyrån visar också att våldsanvändningen har eskalerat. Det våld som sker i samband med avskiljningar saknar ofta lagstöd och det finns en betydande risk att fasthållningar i samband med avskiljning leder till allvarliga skador. 

Trots den mörka bilden av missförhållanden finns ljusglimtar: Vissa verksamheter inom SiS har engagerade medarbetare som arbetar för att ge barn och unga en värdig vård. Det har också blivit vanligare att det är just SiS-medarbetare som larmar om missförhållanden. 

Utredning om reformering av SiS

Just nu pågår en utredning om en reformering av SiS. Funktionsrätt Sverige betonar vikten av att utredningen tar fram förslag som grundar sig på barn och ungas rättigheter utifrån den kritik som FN riktat mot hur Sverige lever upp till Barnkonventionen och Funktionsrättskonventionen.

– Barn och unga inom SiS lever idag i en rättsosäker situation. Vi vill se en satsning på att stärka personalens kompetens. Barnrättsbyråns rapport visar att klagomålen om våld, övergrepp och kränkningar har ökat kraftigt. Därför behövs också en fungerande klagomålsmekanism, så att barn och unga verkligen kan utkräva sina rättigheter, avslutar Nicklas Mårtensson.

Fasadskylt med texten Statens institutionsstyrelse, SiS
Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

 

Läs mer:

Barnrättsbyråns rapport

Förklaring av begreppet ”avskiljning”

Regeringen vill reformera SiS: ”Glädjande att regeringen lyssnat på oss”