Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Funktionsrätt Sverige välkomnar regeringens strategi för psykisk hälsa och suicidprevention

Regeringen har presenterat en tioårig strategi som syftar till att förbättra den psykiska hälsan hos hela befolkningen. Funktionsrätt Sverige är positiva till strategin, som bland annat innehåller åtgärder för ett inkluderande arbetsliv och en minskad skolfrånvaro.
– Vi välkomnar särskilt strategins inriktning mot tidiga och förebyggande insatser, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Strategin bygger på fyra mål och sju delmål som bland annat syftar till att skapa ett samhälle som främjar en god och jämlik psykisk hälsa i hela befolkningen. 

–  Det är mycket positivt att de övergripande målen bland annat är att minska de negativa konsekvenserna på grund av psykiatriska tillstånd och minska påverkbara skillnader i psykisk hälsa. FN kritiserade Sverige tidigare i år för att personer med psykiska funktionsnedsättningar generellt har betydligt sämre hälsa, högre dödlighet och sämre tillgång till vårdtjänster jämfört med andra i samhället. 

Satsningar på skola och inkluderande arbetsliv

Bland delmålen finns satsningar på barn och unga, där våld mot barn ska förebyggas och bekämpas och man kommer att stärka stödet till skolorna för att minska skolfrånvaron.

Ett annat område som lyfts i handlingsplanen är ett inkluderande och hållbart arbetsliv som främjar psykisk hälsa. Här betonas att utanförskapet på arbetsmarknaden ska motverkas och personer med funktionsnedsättning är en prioriterad grupp i det arbetet. 

– Nu vill vi se att man går från ord till handling och ser till att fler personer med funktionsnedsättning får ett arbete. Att ha ett arbete är ett av de främsta incitamenten för att motverka psykisk ohälsa. 

Bra med bred samverkan

Strategin kommer att involvera många politikområden och en konkret handlingsplan för 2025-2026 har redan tagits fram. 

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen kommer att samordna, stödja och följa upp genomförandet av strategin, men ytterligare cirka 25 myndigheter får olika uppdrag för att genomföra de uppsatta målen under den tioårsperiod som strategin gäller. 

– Vi tycker det bra att arbetet sker i bred samverkan på många samhällsområden, att det finns konkreta mål och att en handlingsplan redan finns på plats.