Grundlagsändringar försenar införande av Tillgänglighetsdirektivet: ”Det här drabbar både konsumenter och företag”
– Vi välkomnar att utredningen tydligt understryker vikten av tillgänglighet, men vi är starkt kritiska till hur regeringen har hanterat genomförandet av Tillgänglighetsdirektivet i sin helhet. Det här innebär ytterligare försening av det svenska regelverket för tillgänglighet, vilket drabbar både konsumenter och företag, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Tillgänglighetsdirektivet syftar till att säkerställa tillgång till vardagstjänster som digitala banktjänster, e-böcker och e-handel genom gemensamma krav på tillgänglighet för alla inom EU.
Sverige har valt att införa delar av EU- direktivet genom att skapa en separat lag, en förordning och olika föreskrifter. Och nu visar det sig alltså att det kan behövas grundlagsändringar som ligger flera år framåt i tiden, eftersom grundlagsändringar måste godkännas av två olika riksdagar med val emellan.
– Sverige har skapat ett krångligt och kraftigt försenat regelverk, konstaterar Nicklas Mårtensson.
Lever inte upp till den europeiska lagstiftningen
Funktionsrätt Sverige menar att alla ändringar och undantag som gjorts i den svenska lagen innebär att man inte lever upp till minimikraven i den europeiska lagstiftningen. Man kritiserar också den utdragna lagstiftningsprocessen och efterlyser en långsiktig lösning som gör att man inte behöver göra punktvisa undantag i grundlagarna varje gång det kommer nya digitala lösningar som gör att fler kan delta fullt ut i samhället.
– Annars riskerar vi fler långdragna utredningar framöver och att Sverige ytterligare halkar efter i utvecklingen – både när det gäller digitaliseringen och arbetet för ett samhälle för alla, säger Nicklas Mårtensson.
Hur ska tillsyn och överklagande fungera?
Om bara några månader ska Tillgänglighetsdirektivet börja gälla i Sverige och övriga EU-länder, men det finns alltså luckor i den svenska lag som ska tillämpa det europeiska direktivet. Funktionsrätt Sverige beklagar att det exempelvis finns oklarheter kring hur lagen ska tillämpas.
– Vi undrar exempelvis fortfarande hur tillsyn och överklagande ska fungera när bestämmelserna träder i kraft i juni, avslutar Nicklas Mårtensson.