Länskonferensen samlade representanter från hela landet
Den första dagen arrangerades en workshop om hur föreningarna ute i landet kan arbeta med de nya rekommendationerna från FN. Mia Ahlgren från Funktionsrätt Sverige berättade om Funktionsrättskonventionen och Funktionsrätt Sveriges medverkan i FN:s granskning av hur Sverige lever upp till konventionen. I slutet av mars i år presenterade FN:s funktionsrättskommitté rekommendationer till Sverige om vad som behöver göras inom de olika rättighetsområdena. Nu kan funktionsrättsrörelsen använda rekommendationerna som hävstång i påverkansarbetet.
Den första dagen avslutades med att länsorganisationerna tipsade varandra om intressanta projekt och aktiviteter i olika delar av landet. Bland annat berättade Funktionsrätt Stockholms län om sitt arbete med digitalt utanförskap/innanförskap, Funktionsrätt Östergötland tog upp ett kommande arbete med att skapa mötesplatser i länets kommuner, medan Funktionsrätt Västra Götaland informerade om sin årliga Barnrättsdag och bjöd samtidigt in övriga länsföreningar att medverka som arrangörer nästa år.
Fokus på företrädarskapet
Den andra dagen var även ordföranden från Funktionsrätt Sveriges medlemsförbund på plats i Haninge för att lyssna till och delta i samtal. Dagen inleddes med en presentation av Funktionsrätt Sveriges patientföreträdarutbildning, som nyligen uppdaterats så att den är tillgänglig på en vanlig webbplats utan inlogg.
Temat fortsatte med en föreläsning av Sara Blume och Karin Sandström från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, som berättade om en rapport om erfarenheterna av patientmedverkan där både utmaningar och styrkor lyftes när det gäller funktionsrättsrörelsens företrädarskap.
Dagen avslutades med en workshop där deltagare från länen och representanter från Funktionsrätt Sveriges medlemsförbund diskuterade och presenterade förslag på hur vi inom funktionsrättsrörelsen kan stärka vårt företrädarskap.
Slutet på menyn