Ny rapport: Kommunernas krisberedskap exkluderar personer med funktionsnedsättning
– Mot bakgrund av världsläget och färska erfarenheter från olika kriser är det anmärkningsvärt att så många kommuner saknar en krisberedskap som inkluderar behoven hos personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
MFD:s kartläggningen visar att många personer med funktionsnedsättning känner oro för att kunna sätta sig i säkerhet vid akuta situationer, men även för att missa eller inte kunna ta del av viktig information. En befogad oro då 67 procent av kommunerna uppger att de saknar rutiner eller arbetssätt för att säkerställa att krisinformation når alla kommuninvånare med funktionsnedsättning.
– Det är givetvis fullständigt oacceptabelt att personer som lever med funktionsnedsättning känner oro för att inte vara inkluderade i händelse av kris eller krig. Tyvärr bekräftar de här resultaten de signaler vi får från våra medlemsförbund, där många uttrycker oro för vilket skydd de kommer att få om något oförutsett händer och om de kommer att nås av viktig information. En oro som dessvärre nu visar sig befogad, säger Nicklas Mårtensson.
FN-kritik om brister i krisberedskap
När FN:s övervakningskommitté i våras granskade Sveriges genomförande av Funktionsrättskonventionen, fick Sverige skarp kritik för brister i krisberedskapen och krisinformationen avseende inkludering av behoven hos personer med funktionsnedsättning.
– Nu hoppas vi att regeringen agerar i denna livsviktiga och akuta fråga. Regeringen behöver följa FN:s rekommendation om att skyndsamt ta fram en övergripande strategi för alla typer av krissituationer, med ett inkluderande perspektiv på personer med funktionsnedsättning så att samordning säkerställs på alla nivåer i samhället, avslutar Nicklas Mårtensson.