Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Regeringen, väntetiderna för stöd till arbete måste kortas!

Porträtt bild av en man mixad med en bild på en fasad med skylten
Nicklas Mårtensson. Fotot av Arbetsförmedlingen av Michael Erhardsson/Mostphotos
Trots ökad arbetslöshet och högt behov av arbetskraft har stödet för arbetssökande med funktionsnedsättning minskat dramatiskt det senaste decenniet. Nu riktar Funktionsrätt Sverige och andra organisationer en uppmaning till regeringen: Ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att snabbt korta väntetiderna för arbetshjälpmedel, lönebidrag och personligt biträde.
– Många personer med funktionsnedsättning vill arbeta, men kan inte ta ett jobb utan det här stödet, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Under de senaste tio åren har antalet arbetssökande med funktionsnedsättning som får tillgång till stöd sjunkit dramatiskt. Tillgången till arbetshjälpmedel har minskat med 50 procent, stödet till personligt biträde med 75 procent och tillgången till lönebidrag med 25 procent.

Samtidigt får funktionsrättsrörelsen återkommande rapporter om att Arbetsförmedlingens handläggning av stöden drar ut på tiden. Enskilda personer har rapporterat till funktionsrättsrörelsen att det kan ta flera månader att handlägga ett ärende om lönebidrag –  tillräckligt lång tid för att arbetsgivaren ska hinna tröttna och jobberbjudandet försvinna. Det är dessutom ofta svårt att komma i kontakt med rätt person på myndigheten.

– De långa handläggningstiderna är mycket kostsamma ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Arbetsgivare har ett skriande behov av arbetskraft, så här behöver regeringen agera skyndsamt, säger Nicklas Mårtensson.

Staten är sämst i klassen

Funktionsrätt Sverige, Hörselskadades Riksförbund, Synskadades Riksförbund och DHR har i en skrivelse till regeringen föreslagit att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att korta handläggningstiderna av stödinsatserna väsentligt. Organisationerna föreslår också att myndigheten ges i uppdrag att utveckla stödet till arbetsgivare och att centrala myndigheter ska få ett förnyat uppdrag att erbjuda praktikplatser till personer med funktionsnedsättning.

– Staten är idag sämst i klassen på att anställa personer med funktionsnedsättning och det är verkligen genant. Regeringen har nu en möjlighet att påverka den här utvecklingen och visa att de menar allvar med arbetslinjen, avslutar Nicklas Mårtensson.