Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Regeringens satsning på aktiv fritid missar målet

Under hösten presenterade regeringen en satsning för att öka barns och ungas deltagande i fritidsaktiviteter. Den nya lösningen, Fritidskortet, ska kunna användas av barn mellan 8 och 16 år för att betala sina aktiviteter.
– Vi välkomnar satsningen på en aktiv fritid för barn och unga, men det föreslagna Fritidskortet missar tyvärr målet. Vi saknar satsningar för att möta de olika behov barn och unga med funktionsnedsättning har för att kunna delta på samma villkor som andra barn, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Tanken med Fritidskortet är att det ska kunna användas för betalning av vissa avgifter för ledarledda fritidsaktiviteter inom områden som idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv. Men Funktionsrätt Sverige påpekar i sitt remissvar att bidraget också måste täcka de extra kostnader som kan uppstå på grund av en funktionsnedsättning

– Det är avgörande att alla barn och unga ska ha möjlighet att delta i fritidsaktiviteter på lika villkor, oavsett funktionsnedsättning. Men så som Fritidskortet är utformat nu, riskerar det att ställa barn med funktionsnedsättning inför ett svårt val: att betala för själva aktiviteten eller för de hjälpmedel de behöver för att ens kunna vara med.

Räcker inte med ekonomiskt stöd

Funktionsrätt Sverige är positiva till initiativ för en aktiv fritid, men poängterar att det inte räcker med ekonomiskt stöd för att barn och unga med funktionsnedsättning ska bli fullt inkluderade. Fritidslivet behöver också vara utformat så att alla kan delta på lika villkor. Så ser det inte ut idag. Många barn och unga med funktionsnedsättning utestängs från fritidsaktiviteter, till exempel på grund av att arrangörerna saknar kunskap om funktionsnedsättningar eller att verksamheten bedrivs i otillgängliga lokaler. En undersökning från Parasportförbundet från 2018 visade att 60 procent av de föreningsaktiva runtom i landet bedrev verksamhet i idrottsanläggningar som saknade plan för tillgänglighet.

– För att skapa en fritid där alla barn verkligen kan delta behövs fler investeringar i tillgänglighet. Vi vill även se ett större utbud av fritidshjälpmedel och en nationell samordning av olika stödinsatser, avslutar Nicklas Mårtensson.

Fritidskortet planeras att införas 2025.