Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Funktionsrätt Sverige på MR-dagarna: ”Nu behöver vi kavla upp ärmarna”

Under 2024 har FN granskat hur Sverige lever upp till Funktionsrättskonventionen och Konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. FN:s granskningar har resulterat i rekommendationer om vad som behöver göras.
– Nu behöver vi kavla upp ärmarna och jobba metodiskt med FN:s rekommendationer i dialog med Regeringskansliet. Vi vill bidra i det här arbetet för att förändra samhället, sade Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige, vid ett seminarium på MR-dagarna i Skellefteå som invigdes på torsdagen.

Det pågående arbetet med FN-rekommendationerna stod i fokus för seminariet ”En människorättslig omställning – med FN:s rekommendationer som verktyg”.

Seminariet arrangerades av Institutet för mänskliga rättigheter, som hade samlat representanter från civilsamhället, MR-institutet och Regeringskansliet – parter med nyckelroller i uppföljningen av mänskliga rättigheter i Sverige.

Funktionsrätt Sverige har medverkat aktivt i den långa granskningsprocessen av hur Sverige lever upp till Funktionsrättskonventionen. Bland annat genom att samordna den rapport från civilsamhället som skickades till FN inför granskningen.

Gör konventionen till lag

En av de rekommendationer från FN som Funktionsrätt Sverige prioriterar högst är att konventionen ska bli svensk lag.

– För oss är Funktionsrättskonventionen en del i allt vi gör och vi har en önskan om att konventionen ska bli lag i Sverige. Här tittar vi på hur det fungerat när Barnkonventionen blivit lag. Men vi vill också att det görs en genomlysning av svensk lagstiftning utifrån konventionens rättigheter, sade Nicklas Mårtensson.

Vid seminariet medverkade Fredrik Malmberg, direktör, och utredarna Linde Lindkvist och Ola Linder från Institutet för mänskliga rättigheter, Nicklas Mårtensson, Caroline Karlström Mitt, Regeringskansliet och Charlotta Göller, MR-Fonden.