Vinterbrev från Funktionsrätt Sveriges ordförande
Inom funktionsrättsrörelsen har vi under många år drabbats hårt av urholkade statsbidrag. Men i september kom ett efterlängtat besked: Statsbidragen till funktionsrättsorganisationer höjs med drygt 10 procent under en treårsperiod. Vi ser det som ett resultat av ihärdigt påverkansarbete över ett flertal år.
I september kom också en skrivelse från regeringen som avvisar förslaget från Riksrevisionen om att avveckla Allmänna arvsfonden. Även det är ett besked vi tillsammans med andra organisationer arbetat med intressepolitiskt för att åstadkomma, då Arvsfonden är en betydande och viktig finansiär för många inom civilsamhället.
Behövs en helhetsöversyn av ekonomin
Veckan efter att regeringen presenterat sina budgetförslag fick funktionsrättsrörelsen möjlighet att diskutera förslagen direkt med statsråden vid regeringens återkommande möte med funktionsrättsrörelsen, den så kallade Funktionshindersdelegationen. Vi tog då bland annat upp det orimliga i att personer som lever med sjuk- och aktivitetsersättning inte får del av regeringens skattesänkningar.
Vi menar också att det behövs en helhetsöversyn av de ekonomiska villkoren för personer med funktionsnedsättning. Under hösten har vi uppmanat regeringen att ge Socialstyrelsen det uppdraget. Den grundläggande principen är att ingen ska ha merkostnader för sin funktionsnedsättning.
Sverige borde ta på sig ledartröjan
Med 53 medlemsförbund arbetar vi inom många olika sakområden, och svarar på remisser som berör en låg rad samhällsfrågor. Under hösten har vi bland annat haft ett stort dialogmöte mellan SKR och omkring 20 funktionsrättsorganisationer om en mer inkluderande skola, och vi deltog i internationellt arbete för att driva på utvecklingen inför det nya Tillgänglighetsdirektivet som träder i kraft sommaren 2025. Vi har i media bland annat debatterat tandvårdsreform, högkostnadsskydd för läkemedel och att Sverige borde kunna ta på sig ledartröjan när det gäller funktionsrätt, i stället för att låta utvecklingen inom många områden gå åt fel håll.
Den 3 december uppmärksammade vi Internationella Funktionsrättsdagen bland annat genom att tillsammans med andra organisationer arrangera ett rundabordssamtal med politiker i riksdagen om LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, har nu funnits i 30 år, men denna rättighetslag har urholkats och åtgärder måste till.
Krisberedskap är ett ämne i tiden. I december träffade representanter från funktionsrättsrörelsen SVT, Sveriges Radio och UR för att diskutera hur krisberedskap och information i orostider kan bli mer inkluderande. Funktionsrättsperspektivet behöver finnas med i krisplaneringen redan från början i alla delar av samhället – det är ett område vi fortsätter att arbeta med.
Vi har drivit projektet EUPATI Sverige sedan 2021, men sedan i höstas står nu verksamheten på egna ben som förening. EUPATI är en mötesplats där patienter kan träffa aktörer från industri, akademi och offentlig sektor för att samverka på lika villkor. Kika gärna in på webbplatsen eupati.se – läs om verksamheten och hur man blir medlem i den nya föreningen.
Vi behöver en funktionsrättspolitik som är baserad på rättigheter
I oktober arrangerades den årliga konferensen för Funktionsrätt Sveriges samarbetsorganisationer i regionerna. Representanter från funktionsrättsrörelsen i hela landet samlades för att utbyta kunskaper, öka samverkan och mobilisera inför det kommande årets påverkansarbete. Bland annat arrangerades en workshop om hur man kan arbeta med de nya rekommendationerna från FN till Sverige.
Vi fortsätter att vara en aktiv part i arbetet med uppföljning av regeringens funktionsrättsstrategi och FN:s granskning av hur Sverige lever upp till funktionsrättskonventionen. FN:s granskning i mars i år resulterade i en rad rekommendationer till Sverige. Vi menar att FN:s funktionsrättskonvention behöver bli lag i Sverige. Vi behöver en funktionsrättspolitik som är baserad på rättigheter och som innehåller konkreta reformer som gör verklig skillnad.
Vår webbplats har fått ny form och nytt utseende. Titta gärna in på funktionsratt.se och kom med synpunkter och insikter – vi kommer att arbeta kontinuerligt med utveckling av webbplatsen, bland annat med information om funktionsrättskonventionen och arbetet med FN:s rekommendationer.
Kongress i maj 2025
Kryssa för i kalendern: Kongress 14 maj 2025. Våren känns långt bort, men snart är det maj igen. Jag vill gärna slå på trumman för Funktionsrätt Sveriges kongress. Kongressen är vårt högsta beslutande organ – vi hoppas att så många som möjligt av våra medlemsförbund kommer till kongressen. Vi uppdaterar information om kongressen löpande på vår webbplats.
Jag vill gärna avsluta med en viktig nyhet som rör psykisk ohälsa: Den 12 december startade en ny nationell stödlinje för psykisk ohälsa och suicidprevention. Mer information finns på webbplatsen: hjalplinjen.se. Den tidigare Hjälplinjen lades ned 2020 och vi har tillsammans med många andra organisationer länge arbetat för att en stödlinje ska återstartas.
Vi fortsätter att tillsammans arbeta för att skapa förändring och göra skillnad för människor – vi håller fast vid visionen Ett samhälle för alla! Vi ses på det nya året 2025.
Nicklas Mårtensson,
ordförande,
Funktionsrätt Sverige