Folder om begreppet Funktionsrätt
Begreppet funktionsrätt
När Handikappförbunden bytte namn till Funktionsrätt Sverige innebar det också att vi introducerade det nya begreppet funktionsrätt.
Varje människa har rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets alla delar. Det grundar sig på mänskliga rättigheter. De förtydligas i FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Denna rätt ryms inom det nya begreppet funktionsrätt, en person med funktionsnedsättnings rätt till självbestämmande och full delaktighet.
Funktionsrätt kompletterar begreppen funktionsnedsättning och funktionshinder, som de definieras av Socialstyrelsen.
Funktionsnedsättning definieras som nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga hos en person.
Funktionshinder definieras som en begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen.
Funktionsrätt ger en tredje, tillkommande dimension. Det handlar om individens rättigheter i olika samhällssituationer. Fokus flyttas från hinder, tillgänglighet och särskilda lösningar till principen om mänskliga rättigheter och ett universellt utformat samhälle.
Begreppet innefattar rätten att kunna fungera i olika situationer, oavsett funktionsnedsättning och oavsett vilka hinder som finns inom olika samhällsområden. Vi har alla rätt tillen fungerande vård, en fungerande skola, ett fungerande arbetsliv och så vidare.
Begreppet kan användas både i dagligt tal, relaterat till en enskild vardaglig situation, men också i ett politiskt sammanhang för att beskriva den gemensamma rätten för olika grupper.
Vill du veta mer?
Information på andra webbplatser
Om funktionsrätt på Institutet för språk och folkminnens webbplats
Se den filmade presentationen från extrakongressen 19 oktober
Länk till filmen på Handikappförbundens Youtube-kanal
Länk till debattartikel i Dagens samhälle december 2016