Webbinarium och lansering av idéskrift: En socialförsäkring på fallrepet – vad behöver göras nu?

Tid och plats

Tid: 2021-03-09 klockan 11:45 - 13:00

Plats: Plats: Digitalt via Zoom, länk mejlas ut efter anmälan.

Ansvarig: Annica Nilsson


För ett år sedan arrangerade Funktionsrätt Sverige ett riksdagsseminarium på temat ”Vilken roll ska socialförsäkringen ha?”. Under panelsamtalet som följde uttryckte företrädare för olika partier att förändringar behövs. Nu tar vi samtalet vidare och lanserar samtidigt en idéskrift!

För är det allt hårdnande förhållningssättet från Försäkringskassan rimligt? Har den nuvarande tillämpningen av sjukförsäkringens regelverk till och med urholkat själva syftet med försäkringen – att möjliggöra för människor att uppnå försörjning genom eget arbete? Och kan vi ha ersättningsnivåer som inte går att leva på när Sverige samtidigt har erkänt rätten för personer med funktionsnedsättning till en tillfredsställande levnadsstandard för sig och sin familj?

Funktionsrätt Sverige vill bidra till samtal om socialförsäkringen bortom ideologiska låsningar. Hur vill vi att socialförsäkringen ska fungera och hur kommer vi dit? Vi vill också bidra till att lyfta blicken och se att mer behöver göras på andra områden som påverkar försäkringen, exempelvis hur fler kan få plats i arbetslivet – trots funktionsnedsättningar samt hur ohälsa och sjukskrivning kan förebyggas.

Tid: 9 mars kl. 12-13. Vi släpper in för mingel från 11.45

Plats/Tillgänglighet: Digital direktsändning. Länk skickas ut dagen före webbinariet till de som anmält sig. Webbinariet kommer att direkttextas och teckenspråkstolkas.

Program och medverkande:

  • Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige.
  • Statsråd Ardalan Shekarabi inleder.
  • Panelsamtal med riksdagsledamöterna Rikard Larsson (S), Katarina Brännström (M), Bengt Eliasson (L), Martina Johansson (C), Ida Gabrielsson (V), Mats Berglund (MP), Hans Eklind (KD) och Julia Kronlid (SD).

Moderator: Mats Jansson, Autism- och Aspergerförbundet