Pressmeddelande: Oacceptabelt att NMR ges plats att manifestera

Imorgon lördag har Nordiska motståndsrörelsen, NMR fått polistillstånd att marschera runt Kungsholmen i Stockholm. Det förväntas bli 3 000 personer som deltar i marschen. ”Vi i Funktionsrätt Sverige är oerhört kritiska till att polisen återigen ger NMR möjlighet att manifestera sina människofientliga åsikter”, säger Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige som med våra 41 medlemsförbund representerar minst 400 000 personer med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom.

Två år i rad har NMR beretts möjlighet att på olika sätt manifestera under politikerveckan i Almedalen och bägge åren har Funktionsrätt Sverige protesterat. NMR står för en människosyn som sorterar och exkluderar människor från samhällets gemenskap på grundval av hudfärg, sexuell läggning eller funktionsförmåga.

”Vi kan aldrig någonsin acceptera denna människosyn som en del i det offentliga demokratiska samtalet”, säger Elisabeth Wallenius. ”NMR delar upp människor i vi och dem. De står för allt det vi kämpar emot; diskriminering, orättvisa och ojämlikhet. För oss är människors olikheter istället en berikande självklarhet och vi omfattas alla av det okränkbara människovärdet.”

Att låta en våldsbejakade, extremistisk, nazistisk rörelse ta plats i centrala Stockholm och dessutom mitt under valrörelsen är oacceptabelt. Konsekvensen blir att demokratiska partier av rädsla tvingas ställa in sina aktiviteter, affärer stänger igen och människor stannar inomhus och vågar inte besöka Kungsholmen under lördagen.

”NMRs närvaro skapar rädsla och oro var den än bereds plats. Vi vill inte se några nazister på våra gator, inte idag, imorgon eller någon annan dag”, avslutar Elisabeth Wallenius.

Pressmeddelandet hos MyNewsDesk