Pressmeddelande: Svårare att resa för människor med funktionsnedsättning

Det kan bli krångligare att resa för människor med funktionsnedsättning i början av nästa år. Den 1 januari 2014 stängs nämligen en informationssajt om stationslokaler och terminaler.

Nu har en av de mest reseintensiva perioderna under hela året startat; jul-, nyårs- och trettondagshelgerna. För människor med funktionsnedsättning kan resor med tåg, flyg eller buss vara mer komplicerade än för andra, eftersom tillgängligheten i stationslokaler och terminaler varierar. Hittills har denna grupp kunnat få god hjälp av hemsidan Stationsinfo.se, som ger bra information om ett urval järnvägsstationer och buss-, båt- och flygterminaler. Planskisser visar stationshusets och stationsområdets planlösning och fotografier belyser interiörer och exteriörer. Det finns även uppgifter om öppettider, biljettförsäljning, bagageförvaring, parkering och annan service.

Stationsinfo.se ger detaljerad information om cirka 100 stationer och terminaler runt om i landet. Sidan är särskilt användbar för resenärer med funktionsnedsättning, för barnfamiljer och för resenärer med mycket bagage. Men från och med den 1 januari 2014 stänger Samtrafiken stationsinfo.se. En orsak är att informationen på sidan har blivit inaktuell, eftersom huvudmännen inte har uppdaterat uppgifterna. Nu saknas det saknas finansiering för att utveckla en ny plattform.

–        Det är djupt olyckligt att sidan försvinner. Nu kommer människor med funktionsnedsättning att hänvisas med sina frågor till respektive förvaltare. Men att få rätt kontakt och rätt information i bråda tider är inte alltid möjligt. Därför kommer det att bli besvärligare att resa för många människor, säger Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden.

 

Samtrafiken har tagit fram Stationsinfo med finansiellt stöd från Banverket, Jernhusen, Rikstrafiken, Vägverket och Vinnova.

–        Vi förutsätter att finansieringsfrågan kan lösas så att Stationsinfo öppnar på nytt, säger Ingrid Burman.

För kommentarer, var god kontakta:

Ingrid Burman, ordförande, Handikappförbunden, 070-343 95 87