Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Vad är funktionsrätt?

Varje människa har rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets alla delar. Det är den rättigheten vi kallar för vår funktionsrätt.

Begreppet “funktionsrätt” introducerades på allvar under hösten 2016,. Funktionsrätt handlar om rätten att kunna fungera i olika situationer, oavsett funktionsnedsättning och oavsett vilka hinder som finns inom olika samhällsområden. Vi har alla rätt till en fungerande vård, en fungerande skola, ett fungerande arbetsliv och så vidare.

Begreppet kan användas både i dagligt tal, relaterat till en enskild vardaglig situation, men också i ett politiskt sammanhang för att beskriva den gemensamma rätten för olika grupper.

Rättigheten grundar sig på mänskliga rättigheter och förtydligas i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, Funktionsrättskonventionen. som gäller i Sverige sedan 2009.

Läs mer om Funktionsrättskonventionen 

Funktionshinder uppstår i ett otillgängligt samhälle

Funktionsrättskonventionen betonar att funktionshinder är något som uppstår i relation till ett samhälle som ställer upp hinder och barriärer för individens möjlighet att bli delaktig, och att funktionsnedsättningen bara är ett av flera lager i en persons identitet. Man är inte – och framförallt inte ”bara” – sin funktionsnedsättning.

Därför brukar vi tala om en ”person med funktionsnedsättning”. Det förtydligar att funktionsnedsättningen inte behöver definiera personen.

Funktionsrätt kompletterar begreppen funktionsnedsättning och funktionshinder, som de definieras av Socialstyrelsen.

  • Funktionsnedsättning definieras som nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga hos en person.
  • Funktionshinder definieras som en begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen.
  • Funktionsrätt ger en tredje, tillkommande dimension. Det handlar om individens rättigheter i olika samhällssituationer. Fokus flyttas från hinder, tillgänglighet och särskilda lösningar till principen om mänskliga rättigheter och ett universellt utformat samhälle.

Exempel på hur begreppet kan användas

”Jag har en hjärnskada som gör det svårt för mig att ta till mig information. Den här webbsidan är inte utformad efter mina behov. Jag har samma rätt som andra till informationen, det är min funktionsrätt!”
”Mitt barn har koncentrationssvårigheter. Skolan är inte utformad så att han kan ta del av undervisningen. Han har rätt till en fungerande skolgång som andra barn, det är hans funktionsrätt!”
”Våra medlemmar har en kronisk sjukdom som ger vissa funktionsnedsättningar. Sjukvården är inte utformad efter deras behov. De har rätt till en fungerande vård på lika villkor, det är deras funktionsrätt”

 

Folder om begreppet Funktionsrätt (pdf, 2017)

Analys av begreppet Funktionsrätt (pdf)