Inget om oss utan oss!
Rätten till ”aktiv involvering” är något som vi ofta återkommer till inom funktionsrättsrörelsen. Det handlar om vår rätt att vara delaktiga när samhället fattar beslut som berör oss.Rätten att bli aktivt involverad i beslut beskrivs ofta som själva hjärtat i Funktionsrättskonventionen. Enligt konventionen ska staten, regioner och kommuner alltid involvera personer med egen funktionsnedsättning – genom de organisationer som företräder dem – vid framtagande av ny lagstiftning och riktlinjer som på olika sätt berör deras liv.
Det gäller vid alla typer av funktionsnedsättningar – somatiska, psykiska, mentala och kognitiva.
För att genomföra konventionen behöver både staten som och organisationer som representerar ”rättighetsbärarna” lära sig mer och tillämpa aktiv involvering i beslutsfattande och övervakning av konventionen.
Där är viktigt att involveringen sker systematiskt, öppet, i god tid, på ett meningsfullt sätt vilket kräver:
• Tillgång till information i olika format, skälig anpassning vid behov samt till platser för beslut
• Offentliga myndigheter har en skyldighet att informera organisationerna om resultatet av beslutsfattande processer med en utförlig förklaring i ett begripligt format om resonemang bakom beslut och hur organisationernas synpunkter tagits till vara.
• Statsparten bör säkerställa rätten i lagar och regelverk, garantera finansiering (inte endast för projekt) och säkerställa förutsättningar och kompetensutveckling i organisationer.
Hur ser det ut idag?
FN har granskat hur Sverige lever upp till konventionen och när det gäller aktiv involvering uttrycker FN våren 2024 oro över att det saknas en systematisk och strukturell samverkan med organisationer för personer med funktionsnedsättning.
FN rekommenderar Sverige att utveckla formerna för samråd och stärka funktionsrättsorganisationernas förutsättningar att bli delaktiga.
Allmän kommentar nr 7 från FN om rätten till aktiv involvering
Webbinarium om rätten till aktiv involvering i beslut och övervakning
Slutet på menyn