Aktuella frågor under ordförandeskapet i EU 2023
Här är några viktiga lagstiftningsfrågor som förhandlas under 2023
(med exempel på inspel från funktionsrättsrörelsen)
- Förordningen om artificiell intelligens (AI Act)
EDF ställningstagande AI samt öppet brev om AI till tjeckiska ordförandeskapet Beslut om EU lag om artificiell intelligens för inkludering av personer med funktionsnedsättning antagen av styrelsen för EDF den 1 april 2023 - Direktivet om våld mot kvinnor
EDF ändringsförslag v¨åld mot kvinnor samt namninsamling för att stoppa sterilisering - Juridiskt samarbete (kopplat till Haagkonventionen)
EDF ställningstagande kopplat till Haagkonventionen - Direktiv om digitalt juridiskt samarbete inom EU
EDF ändringsförslag digitalt juridiskt samarbete med tillgänglighet - Revidering av passagerarrättigheter
EDF ställningstagande passagerarrättigheter - Direktiv om rörlighet för EU-medborgare
EDF ställningstagande ”mobile EU citizens directives” - Förslag att reformera EU:s vallag (till Europaparlamentet)
EDF ställningstagande reform av EU:s vallag - Likabehandlingsdirektivet
Bakgrund om likabehandlingsdirektivet - Direktiv om minimistandard för diskrimineringsombudsmän
EDF ställningstagande om reglering för likabehandlingsinstitutioner
EDF kommentar efter presentation om direktivförslag 7 december - EU:s förslag om att hatbrott och hatpropaganda ska omfatta även funktionshinder
EDF ställningstagande om hatbrott och hatpropaganda
och Synpunkter från Funktionsrätt Sverige om att utöka skydd mot hatbrott.docx - EU:s stöd till återuppbyggnad av Ukraina
Inkludering av funktionsrättsperspektiv och tillgänglighet
Här är aktuella frågor inom ramen för 64 åtgärder i europeiska funktionsrättsstrategin
- EU:s arbetsmarknadspaket för personer med funktionsnedsättning (bara engelska). Paketet antogs 2022. En verktygslåda för anställning i offentlig sektor (engelska) är redan klar. Fler stödmaterial utvecklas under 2023 och framåt.
- EU:s funktionshinderkort eller intyg om funktionsnedsättning. Kortet har redan testats i Finland och i några andra länder EDF ställningstagande om kortet är bland annat att kortet ska ge rätt till stöd även i utbildning och arbete inom EU. EU-kommissionen har genomfört flera öppna samråd med möjlighet att lämna synpunkter om funktionshinderkortet . På länken finns bakgrundsdokument. EDF har offentliggjort sina svar ¨på detta andra öppna samrådet. De trycker bland annat på vikten av att det ska vara frivilligt att ansöka om kortet samt att parkeringstillstånd ska vara separerat från funktionshinderkortet. Beslut om förslag till lagstiftning väntas senast i december 2023.
- EU:s vägledning till medlemsländer för av-institutionalisering och inkludering med tillgängliga bostäder med koppling till användning av EU:s fonder tas fram under 2023. En expertgrupp där EDF ingår arbetar med frågan med koppling till FN;s riktlinjer för av-institutionalisering från 2022.
- EU-kommissionens handlingsplan för webbtillgänglighet 2022 – 2025 för sina egna webbplatser. Kommentarer från EDF på planen och vad som saknas.