Verkstad med kreativt flöde

”Det är jätteroligt att få vara med under en sådan här dag, där alla bidrar med sina perspektiv och där allas medverkan är värdefull. Det är i mötet med nya människor som nya idéer skapas.” Det sade Pamela Taivassalo Wikholm, producent på UR efter Handikappförbundens och Public service-bolagens kreativa verkstad i TV-huset.

Det var ett gäng förväntansfulla medverkande som kom till TV-huset igår morse då Handikappförbunden och Public service-bolagen SVT, SR och UR hade kreativ verkstad.  Syftet med dagen var att deltagarna som själva har erfarenhet av funktionsnedsättning och intresse för media, skulle få prova på hur idéprocessen inom public-service kan gå till. Men också att de producenter från programbolagen, som medverkade som coacher under arbetet, skulle få möta olika perspektiv i idéarbetet.

Oändliga möjligheter

De fyra producenterna Mattias Barsk från SVT, Anders Backlund, SR, Ulrika Nulty och Pamela Taivassalo Wikholm från UR var med och coachade under dagen. Vi jobbade i grupper och började med att brainstorma utifrån olika programinnehåll, huvudpersoner och programformat. Mattias Barsk från SVT ledde proffsigt och med stor lyhördhet hela processen. Alla idéer skrevs ned på post-it lappar i olika färger som sattes upp på en tavla. Kreativiteten och skratten flödande i rummet och snart hade vi 200 lappar som kunde användas i ett oändligt antal kombinationer/programidéer. Anders Backlund, som är Talkshowchef på SR var mycket nöjd med arbetet. ”Det är många aha-upplevelser under dagen. Att jobba med idéutveckling tillsammans med olika människor är väldigt inspirerande och det är många bra idéer som kommer fram. Jag vill absolut se mer av det här sättet att arbeta.”

Innehållsrik dag med bra upplägg

Efter lunch fick alla välja tre lappar som tillsammans bildade en programidé.  Varje grupp skapade snygga moodboards för sina utvalda två programidéer med hjälp av text, färg och bilder från magasin och webben. Grupperna pitchade sedan sina idéer för de andra och till sist röstades två idéer fram som kommer att presenteras på #PSFUNK15 den 1 oktober, då en jury också ska utse en vinnande idé. Det kändes som alla medverkande var nöjda och glada när det var dags att avsluta.

”Det har varit en jätterolig och spännande dag”, sade Cizzi Bergqvist, som är medlem i Psoriasisförbundet. ”Kul att få prova på hur idéutvecklingen kan gå till. Det var inspirerande att träffa alla dessa nya människor och få jobba kreativt tillsammans.”

”Det har varit en innehållsrik dag med ett bra upplägg”, sade Lena Hesse från Medis5. Jag har länge tänkt på det här att även de som inte är så vanliga ska vara med och utveckla idéer. Det borde också göras fler program om människor som inte är så vanliga.

Ulrika Nelty, producent på UR var också inspirerad. ”En sådan här dag är mycket givande för mig, jag ser det som ett fantastiskt sätt att få ta del av nya perspektiv. Och de idéer som kommit fram här är toppenbra, jag skulle vilja se dem förverkligas allihop.”