Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Tillgänglighetsdirektivet 

Den 28 juni 2025 börjar en ny, europeisk tillgänglighetslag att gälla i alla EU:s länder. Då kommer banker, webbutiker, aktörer inom kollektivtrafik och många andra att behöva ta hänsyn till nya tillgänglighetskrav för digitala produkter och tjänster. 

Lagstiftningen heter Tillgänglighetsdirektivet och den svenska lagen heter Lagen om vissa produkter och tjänsters tillgänglighet (2023:254)

Funktionsrätt Sverige har varit aktiva i arbetet med direktivet sedan starten och är idag aktiva inom standardiseringsprojekt som kopplar till den nya lagen. Vi har i remissvar och debattinlägg uttryckt vår oro över att den svenska lagen inte tillämpar Tillgänglighetsdirektivet i sin helhet, vilket redan har medfört förseningar i processen.

Många företag har fortfarande långt kvar innan de lever upp till de kommande kraven. TV4 presenterade en stor undersökning 2023 där det visade sig att majoriteten av de 20 största webbutikerna har långt kvar idag.

Kontrollen ska ske av marknadskontrollmyndigheter och andra myndigheter som får ansvar. Brister kan medföra sanktioner och i värsta fall leda till att produkten tas bort från marknaden vilket också måste kommuniceras till andra medlemsländer. För att säkerställa att lagen efterlevs ska det bland annat vara möjligt för konsumenter att klaga i domstol eller förvaltningsmyndighet, samt att organisationer med ”legitimt intresse” ska kunna ge stöd eller föra talan i klagomålsprocesser. Sanktioner ska vara effektiva, proportionella och avskräckande.

I Sverige är Post- och Telestyrelsen, PTS, utsedd till marknadskontrollmyndighet och en av flera tillsynsmyndigheter.

Direktivet omfattar varor och tjänster som säljs på EU:s inre marknad. Här är några av de områden som omfattas:

  • Banktjänster för konsumenter
  • E-böcker och e-läsare
  • E-handel
  • Datorer och operativsystem
  • Bankomater, biljett- och incheckningsmaskiner, betalterminaler
  • Telefonitjänster, smarta mobiltelefoner och nödsamtal 112
  • TV-utrustning och tjänster som tv-apparater, digitaltv-boxar, mobilappar, elektroniska programguider för tillgång till audiovisuella medietjänster
  • Vissa delar relaterade till transporttjänster (art 5)

I flera kommande EU-akter finns hänvisningar till tillgänglighetslagen, så tillämpningsområden för kraven ökar.